Videospeler inladen...

Op kot or not? 4 studenten aan het woord

Deze week start het nieuwe academiejaar. Veel studenten gaan (weer) op kot, anderen blijven thuis. VRT NWS gaat op bezoek bij vier studenten met elk hun eigen verhaal.

Volgens een recente studie van het Centrum voor Budgetadvies en -Onderzoek (CEBUD) kost een kotstudent gemiddeld 12.640 euro per jaar. Vaak bepaalt het kostenplaatje mee of de student op kot gaat of blijft pendelen, zegt het CEBUD.

Wie thuis woont en geen beurs heeft kost gemiddeld 8.167 euro per jaar, zo’n 4.473 euro minder dan de kotstudent. Naast huisvesting, zit het verschil ook in voeding. Volgens het CEBUD heeft een kotstudent meer centen nodig om op weekdagen zelf zijn of haar potje te koken. 

Waarom gaan veel jongeren, ondanks het hoge prijskaartje, op kot? Hoe organiseren zij hun eigen (financiële) huishouden? Wat zijn voor hen de voor- en nadelen van het kotleven? En waarom blijven sommige studenten toch, vrijwillig of uit noodzaak, thuis wonen?

VRT NWS ging daarom op bezoek bij vier studenten. Zij vertellen elk een eigen verhaal: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen