"Oude hoogstamboomgaarden zijn kleine natuurreservaten"

De Nationale Boomgaarden Stichting wil niet dat de oude hoogstamboomgaarden in Haspengouw verdwijnen en lanceert daarom het label "Natuurboomgaarden". Want in boomgaarden waarin geen meststoffen of pesticiden worden gebruikt, krioelt het van het leven.

De oude hoogstamboomgaarden met nog hier en daar een dode boom en een glooiende haag, worden heel zeldzaam. Maar als er in die boomgaarden geen meststoffen of pesticiden gebruikt worden, dan zijn het bijna kleine natuurreservaten. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie en de Nationale Boomgaarden Stichting (NBS).

Gezellig druk

"Als we alles optellen, dan komen we aan bijna 500 verschillende soorten insecten en mieren die we op de bomen hebben gevonden", zegt Luc Crévecoeur van het Provinciaal Natuur Centrum.

"We zijn er zelf door verrast", vult Paul Van Laer van de Nationale Boomgaarden Stichting aan. "We hebben zo'n 40 soorten wilde bijen gevonden, en bij de kevers waren er soorten bij die nog maar enkele keren in België aangetroffen zijn."

Label

Het eerste Natuurboomgaarden-label gaat naar de boomgaard van Natuurpunt in Sint-Truiden. De Boomgaarden Stichting probeert politici nu te overtuigen om ook subsidies te geven voor natuurboomgaarden. "Zo zullen ook de eigenaars die boomgaarden meer gaan waarderen", zegt Paul van Laer. "En als er een grote biodiversiteit is, dan is er ook een betere bestuiving en een goede plaagbeheersing in alle boomgaarden in de buurt."

Meest gelezen