Videospeler inladen...

Politiemensen houden stil protest tegen enkelband moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen

In heel het land hebben enkele honderden politiemensen een wake van een halfuur gehouden voor de gerechtsgebouwen. De politievakbonden VSOA en NSPV eisen meer aandacht voor hun veiligheid, nadat Nourredine Cheikhni vorige week werd vrijgelaten met een enkelband. Hij schoot in 2007 inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen dood.

"De voorwaardelijke vrijlating van de moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen is de druppel," zegt Mario Thys van vakbond NSPV, die samen met een 200-tal agenten protesteert voor het Brusselse Justitiepaleis.  "Al jaren klagen wij het geweld tegen politieagenten aan. Dit is weer een slag in ons gezicht. Wij blijven maar incasseren, wij blijven ons werk doen. De politici zeggen wel dat ze iets doen, maar wij blijven op onze honger zitten. Zulke politiemoordenaars moeten de maximale straf krijgen en die uitzitten. Ik ben wel tevreden over het initiatief van minister van justitie Geens (CD&V) om bij zo'n straf een minimumperiode van 25 jaar op te leggen, waarin een dader niet kan vrijkomen." Het protest in Brussel werd luidruchtig afgesloten, toen alle politiewagens een minuut lang hun sirenes lieten loeien.

Politieactie in Brussel

In Brugge daagden 70 politiemensen op.  Eén van hen is Sven Brunclair: "Er zijn ook collega's hier in Brugge die geslagen worden, en brandweermensen die aangevallen worden door agressievelingen. We hopen dat de magistratuur gaat beseffen dat slagen krijgen niet zomaar bij de job van hulpverlener hoort, en dat maximale straffen nodig zijn."

"Het leven van een politiemens is meer waard dan 10 jaar in de gevangenis,"  vindt Philippe Toorens van NSPV in Gent, "daarom staan we hier met de lokale en de federale politie. Het zit ons hoog. Daders krijgen het signaal 'doe maar'. Dit is nog een rustige actie, maar als er geen stappen gezet worden, vrezen we dat we onze mensen niet meer in toom zullen kunnen houden."

De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren kort voor 3 uur in de ochtend van 4 december 2007 op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo, toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.

Meest gelezen