Videospeler inladen...

Peter Carmeliet eerste Belg die prestigieuze Heinekenprijs voor Geneeskunde wint

De 59-jarige professor en onderzoeker Peter Carmeliet (KU Leuven) is de eerste Belg ooit die de internationale Heinekenprijs voor de geneeskunde in zijn trofeeënkast mag zetten. Hij krijgt de prijs voor zijn baanbrekend werk voor een nieuwe therapeutische strategie voor bloedvat-gerelateerde aandoeningen zoals kanker en oogproblemen bij diabetici. Aan de prijs hangt een geldbedrag 200.000 Amerikaanse dollar.

De Heinekenprijs voor Geneeskunde wordt om de 2 jaar uitgereikt. Hij beloont internationaal gerenommeerde onderzoekers die baanbrekend medisch onderzoek hebben uitgevoerd. Peter Carmeliet is de eerste Belgische onderzoeker die de Heinekenprijs voor Geneeskunde ontvangt.

Wie is Peter Carmeliet?

Peter Carmeliet is hoogleraar aan de KU Leuven en Vlaams Instituut voor de Biotechnologie. Hij is gespecialiseerd in het bestuderen van de vorming van bloedvaten, een proces dat we angiogenese noemen.  Hij onderzoekt hoe bloedvaten zich vormen. Die bloedvaten zijn belangrijk  want ze leveren zuurstof en suikers aan alle cellen in ons lichaam.  Zeker wanneer er zich bijvoorbeeld een kanker ontwikkelt. Dan vormen er zich te veel bloedvaten, omdat de kankercellen steeds honger hebben.  Bij andere ziektes, bijvoorbeeld een hartinfarct, zijn er dan weer te weinig bloedvaten.

Wat betekent de Heinekenprijs voor de geneeskunde?

De prijs wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste prijzen na de Nobelprijs. De Stichting Alfred Heineken Fondsen reikt sinds 1989 tweejaarlijks de prijs uit aan een wetenschappelijke pionier in de geneeskunde. De Stichting financiert de prijs. Aan de prijs hangt een geldbedrag van 200.000 Amerikaanse dollar en een beeld van Aesculapius.

Meest gelezen