Russisch parlement keurt omstreden pensioenhervormingsplan Poetin goed

Het Russisch parlement in Moskou heeft unaniem de plannen van president Vladimir Poetin om de pensioen­leeftijd te wijzigen goedgekeurd. Poetin wil de pensioen­leeftijd zowel voor mannen als vrouwen met vijf jaar optrekken. Vrouwen zullen voortaan tot 60 jaar moeten werken. Mannen zullen tot hun 65 aan de slag moeten blijven. De pensioenhervorming heeft massale protesten uitgelokt in Rusland. Poetin heeft zijn oorspronkelijke plannen dan ook moeten bijsturen.

De Doema, het Lagerhuis van het Russische parlement, stemt in met het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd met vijf jaar voor beide geslachten. Er waren 326 stemmen voor, 59 tegen en 1 onthouding, zo staat in een mededeling van het parlement te lezen. Maar de Doema moet morgen nog een derde en laatste keer over de wet stemmen, daarna zal het Hogerhuis zich er nog over uitspreken. Al is dat slechts een formaliteit. Pas daarna kan Poetin het voorstel ondertekenen en wordt het een wet. 

Golf van protest

De pensioenplannen van het staatshoofd hebben de voorbije maanden over partijgrenzen heen veel ophef veroorzaakt, inclusief een golf van protest.

De gemiddelde levensverwachting in Rusland voor mannen bedraagt namelijk 66 jaar en voor vrouwen 77 jaar, volgens data van de Wereldbank. De oudere Russen vreesden dat ze de pensioenleeftijd niet zouden halen, de jongeren vreesden minder kansen op de arbeidsmarkt. Poetin heeft daarom zijn oorspronkelijke plannen voor de hervorming afgezwakt. Maar ook vandaag werd er nog geprotesteerd voor het parlement tegen de hervorming.  

AFP or licensors

Meest gelezen