Videospeler inladen...

Ryanair-topman bij Marianne Thyssen: "Groot deel van personeel steunt vakbonden niet"

Ryanair-topman Michael O’Leary herhaalt dat hij het Belgische arbeidsrecht vanaf 2020 zal toepassen voor wie vanuit ons land voor zijn vliegtuigmaatschappij werkt. “Sneller is onmogelijk en niet wat het grootste deel van het Belgische personeel wil”, zegt O’Leary in een gesprek met VRT NWS. Hij haalt fel uit naar de vakbonden die ondanks zijn "toezegging" nog altijd willen staken nu vrijdag.

We hebben al ingestemd met wat de vakbonden vragen, zei O’Leary bij zijn aankomst aan het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Daar heeft hij een gesprek met Europees commissaris voor werk Marianne Thyssen. Zij riep Ryanair vorige week op om onmiddellijk het lokale arbeidsrecht toe te passen en niet te wachten tot 2020. In een brief aan de vakbonden had Ryanair gezegd bereid te zijn om haar Belgische personeel vanaf 2020 volgens het Belgische recht te behandelen.

Nu valt het personeel van Ryanair in België onder het Ierse arbeidsrecht. Dat veranderen naar het Belgische recht, dat een betere sociale bescherming biedt, is een van de belangrijkste eisen van de vakbonden. Die hadden gevraagd dat Ryanair vanaf 2019 al het Belgische arbeidsrecht zou toepassen. Thyssen eiste zelfs dat dat meteen zou gebeuren.

"Met de vakbonden valt niet samen te werken"

Dat is onmogelijk volgens O’Leary. “We stellen meer dan 1.000 mensen te werk in België. Zij willen liever onder Iers contract blijven werken. We hebben ermee ingestemd om het Belgische recht vanaf 2020 toe te passen en zullen dat met plezier toelichten en verder bespreken met de vakbonden.”

Dat die nog altijd oproepen om te staken vrijdag, stuit op onbegrip bij de Ryanair-topman. “De drie Belgische vakbonden raken het onderling niet eens, soms komen ze zelfs niet opdagen op verzoeningsvergaderingen, er valt niet mee samen te werken. We vragen Thyssen ook om aan de vakbonden te vragen waarom ze nog altijd staken, ondanks onze tegemoetkoming.”

O’Leary is niet opgezet met het statement van Thyssen vorige week. “Dat was een ongelukkige uitspraak, die gebeurde zonder Ryanair te horen. We willen graag weten waarom dat zo gebeurde.” O’Leary noemt de vakbonden gek en is ervan overtuigd dat een groot deel van het personeel hen niet steunt. “Zij zullen gewoon aan de slag gaan vrijdag.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen