Videospeler inladen...

Rzoska (Groen) slaat mea culpa over te scherpe uitspraak "moordstrookjes"

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska is in het Vlaams Parlement onder vuur komen te liggen omdat hij onveilige fietspaden in Vlaanderen "moordstrookjes" had genoemd. Rzoska gaf toe dat hij te scherp is geweest.

Eerder deze week uitte Björn Rzoska kritiek op het beleid rond verkeersveiligheid van de Vlaamse regering. Daarbij nam hij het woord "moordstrookjes" in de mond toen hij het had over onveilige fietspaden. Dat heeft kennelijk een gevoelige snaar geraakt, want tijdens het debat in het Vlaams Parlement over de Septemberverklaring kreeg Rzoska de wind van voren.

"Meneer Rzoska, ik ga u daarover kapittelen", zei N-VA-factieleider Matthias Diependaele. "Ik ben ronduit gechoqueerd door die uitspraak. In mijn ogen heeft u zichzelf in dit debat helemaal gediskwalificeerd." Bevoegd minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wees op de "immense inspanningen" op gebied van verkeersveiligheid. Het aantal fietsdoden is met meer dan de helft gedaald ten opzichte van 10 jaar geleden, zo stelde Weyts.  "Bij de fietsers is er de eerste 6 maanden van dit jaar inderdaad weer een lichte stijging, maar het is een pertinente leugen om te zeggen dat het aantal fietsdoden de afgelopen 10 jaar is toegenomen. Het is echt niet eerlijk om te spreken over bloedrode cijfers. Zo ga je geen mensen op de fiets krijgen."

"Ik vind dat het triomfalisme over het dalen van verkeersdoden  in de Septemberverklaring een stuk misplaatst is", verklaarde Groen-politicus Rzoska zijn uithaal.  Hij bleef aanvankelijk achter zijn uitspraak staan. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageerde daarop fel. "Moord is het opzettelijk doden van mensen. Meneer Rzoska: wik uw woorden voor u zo'n taal spreekt. Dit is totaal erover." Bourgeois kreeg bijval van Open VLD'er Bart Somers.

Wat later sloeg Rzoska toch mea culpa. "Ik ben misschien iets te snel geweest, ik heb het misschien iets te scherp geformuleerd. Ik had het beter anders geformuleerd. Maar we moeten dit probleem (van onveilige fietspaden, nvdr.) wel oplossen." Hij kreeg daarvoor lof van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Meest gelezen