Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp & Office Kersten Geers David Van Severen

Tim Van Laere Gallery verhuist naar vrijstaand gebouw op Nieuw Zuid in Antwerpen

Tim Van Laere Gallery in Antwerpen gaat verhuizen naar een nieuw gebouw op Nieuw Zuid in Antwerpen.  De voorbije jaren hebben kunstenaars als Rinus Van de Velde en Ben Sledsens solo tentoongesteld in de galerie in de Verlatstraat, maar nu is het tijd voor een schaalvergroting. 

Het nieuwe gebouw op het centrale plein van Nieuw Zuid (de site achter het gerechtsgebouw, "het vlinderpaleis") is een ontwerp van het Belgische architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen. Het zal een autonoom vrijstaand paviljoen zijn. De opening ervan is voorzien voor het voorjaar 2019. 

Volgens Van Laere wordt het nieuwe gebouw wereldwijd "de enige stedelijke galerie in een losstaand pand". "Het wordt echt een gebouw op maat van de kunst en de kunstenaars, voor mij de allerbelangrijkste drijfveer", zegt Tim Van Laere (foto hieronder). "Ik beschouw Tim Van Laere Gallery als een echte kunstenaarsgalerie, waarbij de voornaamste taak het ondersteunen en faciliteren van kunstenaars is. De afgelopen jaren merkte ik dat de galerie het pand in de Verlatstraat (op het Zuid) was ontgroeid. De ruimte voldeed niet langer aan de ambities van de galerie en van onze kunstenaars." 

De voorbije jaren hebben onder anderen Rinus Van de Velde, Kati Heck en Ben Sledsens solo tentoongesteld in Tim Van Laere Gallery.  Zij maken vaak grotere werken en installaties. Van Laere wil naar zijn nieuwe galerie ook internationale namen halen met wie hij tot nu door ruimtegebrek niet kon samenwerken. 

In het nieuwe pand (1.000 m²) zal kunst in verschillende types van ruimtes (een stockageruimte, kantoren, een white cube, een kapel en een patio) op verschillende manieren ervaren kunnen worden. 

"Ons gebouw is simpel en "in your face"", zeggen architecten Davis Van Severen en Kersten Geers. "Tims boeiende programmatie heeft nood aan een solide background. Een set van vijf kamers maken ruimtes voor kunst. De set van ruimtes maken een silhouet aan het plein." 

Het ontwerp is eenvoudig, maar het paviljoen wil wel in contact staan met de wijk. Kunst staat er centraal en is direct zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Landschapsarchitect Bas Smets zal het project, samen met het plein, inpassen in het masterplan van de nieuwe wijk. 

Ook PLUS ONE Gallery en Gallery Sofie Van de Velde vestigden zich al op Nieuw Zuid. "Ik geloof dat een goede galerie eender waar kan werken, maar dit is voor mij een interessante plek: duurzaam, groen en architecturaal heel knap", besluit Van Laere nog in De Morgen. 

Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp & Office Kersten Geers David Van Severen