Videospeler inladen...

Trump: “China probeert verkiezingen te beïnvloeden”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft China beschuldigd van inmenging bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in november. Trump zei dat tijdens de zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York. De president haalde ook opnieuw uit naar Iran. 

"Helaas constateren we dat China heeft geprobeerd om zich te moeien bij de tussentijdse verkiezingen", dat zei Trump in zijn toespraak, nadat hij met een kwartier vertraging de zaal was binnengekomen. "Ze willen niet dat ik of mijn mensen winnen, omdat ik de eerste president ooit ben die China op het gebied van handel heeft uitgedaagd en heb overwonnen. We winnen op alle vlakken", zei hij nog. De VS is deze maand voorzitter, daarom mag Trump de Veiligheidsraad leiden.

Trump maakte niet duidelijk hoe China de Amerikaanse regering kan bedreigen, want die staat immers in 2018 niet ter stemming. Bij de zogenaamde "midterm elections" worden een derde van de senatoren en het hele Huis van Afgevaardigden opnieuw gekozen.

Helaas constateren we dat China heeft geprobeerd om zich te moeien bij de tussentijdse verkiezingen

Donald Trump

De beschuldigingen tegen de Chinezen zijn niet nieuw. Trump heeft hen al eerder tijdens verschillende verkiezingsbijeenkomsten op de korrel genomen. De Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigten zijn woorden, klinkt het nog. Hoofd van de geheime diensten Dan Coats had reeds op twaalf september verklaard dat naast Rusland en China ook Noord-Korea en Iran tot de landen behoren die zich proberen te moeien.

China: "Ongefundeerde beschuldigingen VS"

China heeft meteen de "ongefundeerde beschuldigingen" van Trump tegengesproken. “Het land volgt al lang het principe van niet-inmenging in de interne aangelegden van andere landen”, zei woordvoerder Wang Yi van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Wij hebben ons niet gemengd en we zullen ons ook niet mengen in de binnenlandse aangelegenheden van gelijk welk land."

Uithaal naar Iran

Eerder dit jaar heeft Trump de VS teruggetrokken uit het internationaal nucleair akkoord met Iran. Tijdens de raad waarschuwde hij iedereen voor het niet naleven van de Amerikaanse sancties. “Ieder individu of iedere organisatie die de sancties niet naleeft, zal rekening moeten houden met ernstige consequenties", sprak Trump. Maar de andere landen steunden Trump niet. Zo bleven onder meer de Franse president Emmanuel Macron en Britse premier Theresa May het akkoord uitdrukkelijk verdedigen. 

Iran: "Wij willen de spanning niet opdrijven"

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft ondertussen gereageerd op de laatste uithaal van Trump. Volgens Rouhani is het duidelijk dat de VS alleen staat met hun beleid tegenover Iran. Hij gelooft dat de VS uiteindelijk zal moeten toegeven en voegde toe dat het niet Iran is dat de spanning in het Midden-Oosten opdrijft. “We willen de spanning niet opdrijven. We vragen de VS enkel om de wet na te leven en de soevereiniteit van landen te erkennen”, aldus Rouhani. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen