Videospeler inladen...

VN-Kinderrechtencomité beveelt vrijlating Servisch gezin uit 127bis , DVZ gaat hier niet op in

Volgens de commissie leidt de opsluiting van het Servische gezin in het gesloten centrum tot onomkeerbare gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van de kinderen. De Dienst Vreemdelingenzaken laat weten niet in te gaan op de beslissing van het Comité. 

Het verhaal rond het Servische gezin begint stilaan heel uitgebreid te worden. Het gezin, dat uit een vrouw en vier kinderen bestaat, was het eerste dat werd ondergebracht in de speciale woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Dat in afwachting van hun uitwijzing. Maar na een nieuwe asielaanvraag en omdat daardoor de repatriëring niet binnen de wettelijke termijn van 28 dagen kon gebeuren, werd het gezin ondergebracht in een open terugkeerwoning. Maar daar nam het gezin de vlucht. Nadat ze door de politie van Kruibeke waren teruggevonden, werden ze opnieuw ondergebracht in 127bis. 

VN-Kinderrechtencomité

Hierop kwam heel wat reactie en de advocaten van het gezin hekelden de klopjacht. Nu heeft ook het VN-Kinderrechtencomité zich laten horen in de zaak. Sinds 2011 is het Comité immers bevoegd om individuele klachten te ontvangen van kinderen van wie de rechten geschonden zijn. 

We moeten voorkomen dat de kinderen onherstelbare schade oplopen

VN-Kinderrechtencomité

Volgens dat Comité kan de opsluiting van de kinderen hun ernstige schade toebrengen en is het in strijd met hun belangen. "We moeten voorkomen dat de kinderen onherstelbare schade oplopen." 

"VN-comité niet bevoegd en dus laten we het gezin ook niet vrij"

In een reactie laat de Dienst Vreemdelingenzaken weten hier niet op in te gaan. "Het VN-comité is in België hiervoor niet bevoegd en dus zullen wij het gezin ook niet vrijlaten", klinkt het. 

Onbegrijpelijk dat DVZ dit besluit naast zich wil neerleggen

Hind Riad, advocate Servisch gezin

De reactie van de Dienst Vreemdelingenzaken leidt bij het gezin tot ongeloof. "We weten dat dit niet afdwingbaar is", zeg advocate Hind Riad van Progress Lawyers Network. "Maar ons land heeft dit klachtensysteem wel geratificeerd in 2014. En het Comité is wel het belangrijkste orgaan in de wereld als het gaat over de rechten van kinderen. Wij kunnen dan ook niet begrijpen dat DVZ dit naast zich neerlegt."

Meest gelezen