"Elektriek" hamsteren

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het nieuws over het dreigende stroomtekort.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

"Moet ge horen," zei ik tegen die van ons, in de Brico vroeg er een madammeke naar gegalvaniseerde emmers. "Dat hebben wij niet meer in stock, madammeke", zei de mens van de Brico, "waarvoor moeten die dienen?" "Om elektriek in te hamsteren, natuurlijk", zei dat menske, "luistert gij dan niet naar het nieuws soms?!"

Die van ons moest er niet mee lachen.

Gevarenzone

"Lachen met andermans onwetendheid is gemakkelijk, Marcel, maar wat gaan wij doen als ze ons afschakelen, hebt ge daar al aan gedacht?" vroeg ze op dat cynische toontje van haar.

Ik wilde al grapjes maken over de statische elektriciteit in haar trui en over de vonken die uit haar schone ogen sloegen, maar ik zag juist op tijd dat ze het meende.

"Wij zitten niet in de eerste gevarenzone," probeerde ik haar gerust te stellen, "het zijn die van Herselt en Hulshout die zich zorgen moeten maken want die zitten in Zone 8."

Ik was content dat ik mijn huiswerk gemaakt had.

"Wij zitten met Westerlo in Zone 7,"  merkte mijn vrouw op, "wij zijn de volgende die aan de beurt zijn om 's avonds in het donker en in de kou te zitten."

"Zo'n vaart zal het wel niet lopen,' probeerde ik mij er vanaf te maken, 'en de regering zal er wel iets op vinden."

Maar dat was buiten de waard gerekend.

Zonnepanelen

"Weet ge nog, Marcel, toen onze gebuur Leo twee jaar geleden zonnepanelen op zijn dak liet leggen? Zouden we dat ook niet doen, heb ik toen gezegd. Waar of niet?"

Ik kon niet anders dan het gezegde beamen, zij het zeer tegen mijn zin.

"Maar gij vond dat lelijk, zonnepanelen op onze schone Provençaalse dakpannen."

"Ik vind dat nog altijd."

"Het was een drogreden, Marcel!" schoot die van ons uit. "Ge hadt uw zinnen gezet op de lelijke SUV die vijf dagen op zeven stilstaat op onze oprit en waarvoor wij vierhonderd euro in de maand moeten aflossen."

Het was tijd om er vanonder te muizen, ik voelde het aan mijn water. Maar die van ons ging ostentatief voor de keukendeur staan.

"Waar gaat ge naartoe, Marcel?"

Ik had een toertje willen gaan doen met onze SUV maar het was niet het goede moment om die wens luidop uit te spreken.

"Ik ga eens naar de Brico," zei ik.

Windmolentjes

"Zijt gij ook gestuurd van uw vrouw, Marcel?", vroeg mijn gebuur Clement van de andere kant. Hij keek somber voor zich uit.

Bij nader toezien bleken we met een goed half dozijn mannen rond te schuifelen in de doe-het-zelfzaak, zoekend naar een bevredigende oplossing voor de dreigende black-out en de daarmee samenhangende echtelijke twisten.

"Ge kunt van die kleine windmolentjes in uw hof zetten," opperde Fernand van de Brico, "daar kunt ge een paar lampen mee laten branden."

"Kunt ge daar de tv mee laten spelen ook?", vroeg Clement.

Nee, dat kon niet. Ook de ijskast en de stofzuiger en het elektrische vuur waren niet content met het beetje stroom uit de huishoudelijke windmolens.

"En zo’n velo waarmee ge elektriek kunt produceren," vroeg een andere, "werkt de tv daarop?"

Fernand van de Brico schudde spijtig van neen.

Alle hoofden gingen hangen.

"Wat is me dat hier voor een hels lawaai?!"

Met haar vingers in haar oren kwam die van ons naast mij staan op de achterkoer.

Daar stond de dieselgenerator die ik in de Brico had gekocht, naast elektriek ook overvloedig decibels, zwarte rook en fijn stof te produceren.

"Ons probleem is opgelost!" schreeuwde ik, "laat ze ons nu maar afschakelen. De diesel kost maar anderhalve euro per liter."

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen