Vier vermiste Belgische toeristen levend en wel teruggevonden in Zweden

Vier Belgische toeristen die sinds gisteravond vermist waren in Zweden, zijn levend en wel teruggevonden. Dat meldt de Zweedse politie, die de grote middelen had ingezet om de wandelaars terug te vinden.

De vier Belgen waren aan het wandelen in de bergen, dicht bij de grens met Noorwegen, maar kwamen gistermiddag niet opdagen bij de hut waar ze werden verwacht. Het was op dat moment erg slecht weer in de regio, in de buurt van het Rogenmeer in de Scandinavische Alpen. Er stond een felle wind en er viel sneeuw.

foto: VRT/Jan Gerits

Reddingswerkers en drie helikopters werden ingezet om de Belgen terug te vinden, maar de zoekoperatie verliep moeizaam door de hevige wind. De zoektocht werd afgelopen nacht een tijdlang onderbroken, maar vanmorgen hervat. 

Foto: VRT/Jan Gerits

Volgens de Zweedse omroep SVT waren de toeristen drie mannen en een vrouw: twee twintigers, een vijftiger en een 65-plusser. Het waren ervaren wandelaars, die goed materiaal bij zich hadden.

Reddingswerkers in een helikopter konden hen lokaliseren. Ze hadden overnacht in een hut wegens het slechte weer. "Ze waren er zich niet van bewust dat er naar hen werd gezocht", zegt een politie­woordvoerder. De politie is opgelucht dat de Belgen terecht zijn, want de weerdiensten hebben een waarschuwing uitgestuurd voor storm in de regio.

Meest gelezen