AP2010

“Je kan O’Leary niet afdreigen, dan slaat hij harder terug”

Marcel Buelens was in de jaren 2006-2009 directeur van de luchthaven van Charleroi en leerde in die periode topman Michael O’Leary van Ryanair goed kennen. Dat vertelde hij in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. Morgen is er een staking bij Ryanair in verschillende Europese landen. Buelens vindt dat een slecht idee.

Marcel Buelens is vandaag directeur van de regionale luchthavens van Oostende en Deurne, maar tussen 2006 en 2009 vervulde hij die functie in Charleroi. “Toen ik nog maar pas begonnen was als directeur op de luchthaven van Charleroi, was er een staking waarbij enkele vliegtuigen van Ryanair werden geblokkeerd. Ik kreeg toen telefoon van O’Leary die ik vanuit Dublin kon horen brullen, er was geen telefoon nodig.”

“Hij stelde mij een ultimatum: los het op of ik trek de stekker eruit. Ik kende hem nog niet en beloofde om binnen de 24 uur te antwoorden. Maar dat lukte mij niet en na die 24 uur moesten we vaststellen dat het niet meer mogelijk was om vanaf Charleroi te boeken met Ryanair.”

Maar Marcel Buelens wil ook geen eenzijdig negatief beeld schilderen van de topman van Ryanair: “Hij weet wat hij wil. Vaak gebruikt hij harde middelen, zoals dreigen met weggaan of andere zaken die je altijd in de portemonnee treffen. Je kunt hem moeilijk van gedachten doen veranderen, maar mij is het toch een paar keer gelukt. En dan is hij ook correct. Je moet dan zelfs geen papieren meer tekenen.”

O’Leary confronteren met een staking zoals nu, vindt Marcel Buelens geen goed idee: “Hij is bereid om zijn Belgische werknemers vanaf 2020 onder het Belgische arbeidsrecht te laten vallen. Dat is toch niet zo ver meer af ? Je moet hem niet afdreigen dat het vroeger moet, want dat lukt niet. Als hij bedreigd wordt, slaat hij alleen maar harder terug.”

Buelens stelt voor dat de onderhandelende partijen een bemiddelaar aanstellen en een poging doen om een compromis à la Belge te bereiken. “En kijk eens naar Eindhoven, waar niet gestaakt wordt. Misschien hebben ze daar iets gevonden dat de oplossing kan brengen.”

Meest gelezen