Videospeler inladen...

Supernova: van printbaar eten tot kledij die van kleur verandert als u blij bent

Wie zich wil laten onderdompelen in de wereld van artificiële intelligentie (AI) en virtual reality kan dit weekend op Het Eilandje in Antwerpen terecht. Daar start Supernova, één van de grootste tech-festivals van het land. "We zien dat er nog veel angst is voor artificiële intelligentie en technologie", zegt Vlaams minister van innovatie Philippe Muyters (N-VA), die met Flanders DC initiatiefnemer is van Supernova. 

Het is de eerste keer dat Vlaanderen zo'n groot technologiefestival organiseert. Supernova wil een etalage zijn voor Belgische technologiebedrijven. Het bestaat uit 2 delen: het is een conferentie waar start-ups investeerders ontmoeten en het is een beurs waar het brede publiek kan komen kijken naar demonstraties van zowat 200 technologiebedrijven. Daarnaast zijn er ook lezingen van gerenommeerde internationale sprekers, zoals de Amerikaanse futurist Ray Kurzweil.

Wat is er allemaal te zien op Supernova? Teveel om in dit stuk op te sommen. We lichten er een paar dingen uit.  

Kennismaking met het brede publiek

Mealhero is een Belgische start-up die een slimme stoommachine op de mark heeft gebracht. De stoommachine bereidt aan de hand van een app en diepgevroren ingrediënten kant en klare maaltijden. "Voor ons is Supernova dé gelegenheid om ons product aan het brede publiek te tonen", zegt Jeroen Spittaels, één van de medeoprichters van Mealhero. Spittaels staat zaterdag en zondag op Supernova. 

Voor Spittaels is het ook een grote eer om Mealhero voor te stellen tijdens  Supernova. "De bedrijven die hier aanwezig zijn, zijn het neusje van de zalm. Daarnaast willen we hier absoluut aanwezig zijn omdat er heel wat investeerders rondlopen", aldus Spittaels. 

Peter Soetens is het daar mee eens. "Vooral de combinatie van lezingen en ontmoetingen met investeerders enerzijds en het publieksgedeelte anderzijds, maken dat Supernova 'the place to be'  is voor ons", zegt hij. Soetens is CEO van Pickit. Hij ontwikkelde een slimme robot voor de industrie met een camera. De robot, die met artificiële intelligentie werkt, 'leert' zelf welke bewegingen het moet uitvoeren. "Ik mik vooral op KMO's, want daar zijn de productieprocessen kort. Mijn robot kan op korte tijd een bepaalde beweging aanleren en dan ingezet worden bij de productie", zegt Soetens.

Volgens Vlaams minister van innovatie Philippe Muyters, die met Flanders DC initiatiefnemer is van Supernova, is het technologiefestival broodnodig.  "We staan voor belangrijke veranderingen, we beseffen niet wat er allemaal op ons afkomt. Daarnaast hebben we in Vlaanderen, met Imec en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie instituten die baanbrekend onderzoek doen. Daar mogen we gerust trots op zijn", aldus Muyters.

Jasna Rokegem staat ook op Supernova. Rokegem studeerde mode in Rotterdam en ontwerpt kledij die zich aanpast aan uw gemoedstoestand. Het kledingstuk heet "Exaltation" en is verbonden aan een wearable die u op uw hoofd draagt. Het meet uw hersenactiviteit en schuift bijvoorbeeld over uw gezicht als u zich onzeker voelt. Rokegem:" Ik vind het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Net de combinatie van mensen uit de technologie en het brede publiek vind ik leuk." 

De bezoekers kunnen ook met een hologram een 3D-projectie maken van hun hoofd en het laten projecteren op het kledingsstuk. "Zo kan je zien of het kledingstuk je staat", zegt Rokegem.

Lees verder onder de foto.

Hoe houden we talenten hier?

Voor Muyters is het mooi meegenomen dat jongeren door een festival als Supernova goesting krijgen om te kiezen voor STEM-richtingen. Stem staat voor  'Science, Technology, Engineering and Mathematics'. In die richtingen krijgen studenten vooral wetenschappelijke en technische vakken.

Rokegem is het met hem eens: "Ik wil tonen dat je mode kunt verzoenen met technologie. Er zijn heel wat opportuniteiten en de jongeren beseffen het niet."

Iedereen is het erover eens dat Vlaanderen nu al voldoende talent in huis heeft. "Maar we moeten iedereen meekrijgen. En anderen, die niet die omschakeling kunnen maken naar die digitalisering, moeten we helpen."

Maar wat doen we met ingenieurs en technici die bezwijken voor het grote geld van Silicon Valley? Muyters wil van Vlaanderen een hub maken waar technologiebedrijven graag komen. "Hiervoor heb ik al afspraken gemaakt met Proximus en Telenet om snelle internetverbinding mogelijk te maken. Want dat heb je nodig voor AI-toepassingen", zegt Muyters.

Een van dé blikvangers op Supernova zal ongetwijfeld het drijvende paviljoen zijn. Daarin kijgen 400 bezoekers tegelijk een 360 graden projectie van de haven van de toekomst. 

Meest gelezen