Argentinië krijgt noodkrediet van 57 miljard dollar van het Internationaal Muntfonds

De derde economie van Latijns-Amerika kampt met een diepe budgettaire en economische crisis. Argentinië zou overigens niet het enige opkomende land zijn dat bij het IMF om hulp moet vragen, want Pakistan onderhandelt nu ook met het fonds.

Het pakket van 57,1 miljard dollar is heel wat meer dan wat eerder was toegezegd. Dit jaar zou Argentinië kunnen rekenen op 13 miljard dollar steun en volgend jaar op nog eens 22 miljard. Het hele pakket is gespreid over een periode van drie jaar.

Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde gaat het om het grootste hulppakket ooit uit de geschiedenis van de organisatie en zal die "het vertrouwen in Argentinië herstellen". Dat vertrouwen heeft een forse deuk gekregen nu het land in een zware economische en budgettaire crisis verzeild is geraakt.

De Argentijnse peso heeft op een jaar tijd meer dan 53% van zijn waarde verloren. De inflatie rukt op naar de 40%, de buitenlandse investeringen zijn stilgevallen en het land kan niet terecht op de kapitaalmarkt om geld te lenen. De schuldenlast is overigens opgelopen tot 90% van het bruto binnenlands product.

De regering van de conservatieve president Mauricio Macri wil besparen, maar volgend jaar zijn er verkiezingen en massale protesten zijn dan ook geen optie. De vorige crisis in Argentinië dateert van 2002 toen het land bankroet ging, de economie in een zware recessie terechtkwam en de peso met meer dan 70% in waarde daalde. Veel Argentijnen vrezen nu opnieuw voor een verloren decennium van armoede en achteruitgang.

Wie volgt? Pakistan?

Argentinië is wellicht het eerste van een rij landen die noodkredieten nodig hebben van het IMF. Vandaag is een delegatie van het IMF aangekomen in Pakistan voor overleg met de nieuwe regering van premier Imran Khan. Ook dat land zit in zwaar economisch weer, reden ook waarom Imran Khan verkozen geraakte.

Heel eenvoudig wordt dat niet, want in juli had de Verenigde Staten laten verstaan dat het niet stond te trappelen om IMF-fondsen aan Pakistan te geven "om miljarden dollars aan schimmige leningen vanuit China terug te betalen". De VS heeft een grote vinger in de pap bij het IMF.

Premier Khan zou nu proberen om kredieten los te peuteren bij "bevriende landen" zoals China en Saudi-Arabië. Volgens het financiële persbureau Bloomberg zou Pakistan dringend 12 miljard dollar nodig hebben.

Naast Argentinië en Pakistan zitten ook andere opkomende landen in crisis. Onder meer Indonesië, Turkije en andere landen zoals Egypte worden genoemd. Zeker nu de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve voortgaat met het verhogen van de rente, wordt geld weggetrokken uit de opkomende economieën en dat kan daar ook tot politieke problemen leiden.

Meest gelezen