Videospeler inladen...

Björn Soenens in Washington: "Verwoestend getuigenis tegen Kavanaugh"

De getuigenis van Christine Blasey Ford tegen rechter Kavanaugh brengt de kandidaat voor het Hooggerechtshof in nauwe schoentjes. "Ik schat de kansen voor Kavanaugh als rechter in het Hooggerechtshof heel laag in. Het hangt allemaal af van zijn verdedigingsstrategie. Deze getuige met deze geloofwaardigheid wegzetten als een politieke pion, zal moeilijk worden", aldus Björn Soenens.

Hoewel de getuigenis van Ford er nog niet op zit, maakt ze volgens Soenens al veel los. "Enkele tientallen vrouwen zijn hier komen protesteren tegen de benoeming van Kavanaugh. Hoe dan ook kan je het niet maken om zo'n geloofwaardige getuigenis in het huidige #metoo-klimaat zomaar naast je neer te leggen", aldus Soenens. "De zitting zit er nog niet op: nog verschillende senatoren moeten hun vragen aan Ford stellen. Via een openbare aanklager, en niet rechtstreeks, wat een beetje ongebruikelijk is. En dan is het afwachten wat Kavanaugh daartegen in te brengen heeft."

Kerremans: "Twee scenario's mogelijk, ook terugtrekking van Kavanaugh"

Ook professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans (KU Leuven) heeft de getuigenis van Ford gevolgd, en hij vindt haar erg geloofwaardig. "Je ziet duidelijk dat deze vrouw getraumatiseerd is door gebeurtenissen uit haar verleden. En nu moet ze bepaalde zaken opnieuw doormaken in de publieke arena", zegt Kerremans in "Terzake". "Het is trouwens geen toeval dat de Republikeinen een vrouwelijke openbare aanklager hebben aangesteld, om hun vragen te stellen aan Ford. Ze willen absoluut vermijden dat ze geslachtofferd wordt door vragen van een man. Je merkt ook dat ze in haar vraagstelling erg voorzichtig te werk gaat."

Volgens Kerremans zijn er twee scenario's mogelijk. "Ofwel staan de Republikeinen als één man achter Kavanaugh en organiseren ze een stemming, maar enkel als ze zeker zijn dat ze een meerderheid hebben om zijn kandidatuur te steunen. Ofwel zal Kavanaugh door de Republikeinse partijtop vriendelijk verzocht worden om zijn kandidatuur zelf in te trekken", aldus Kerremans. "Hoe dan ook kunnen de Republikeinen het zich niet permitteren om een stemming in de Senaat te verliezen. Dat zou hen te veel schade berokkenen. Trump persoonlijk ook, al blijft hij met gelijk welke sterke uitspraak scoren bij zijn trouwe achterban."

Bekijk hier het integrale gesprek met Prof. Bart Kerremans in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen