Videospeler inladen...

Bomalarm bij Nationale Bank door afgaan verschillende verdachte alarmklokken

Bij de Nationale Bank in Brussel is er bomalarm nadat in het auditorium verschillende alarmklokken zijn afgegaan. Zo'n 300 mensen werden geëvacueerd. De hulpdiensten zijn ter plaatse om na te gaan of er effectief gevaar dreigt.

Het bomalarm liep via de noodcentrale binnen. Een woordvoerder van de Nationale Bank spreekt van een veiligheidsincident waardoor het auditorium in het bijgebouw van de Nationale Bank aan de Warmoesberg moest ontruimd worden. Er is een veiligheidszone ingesteld en ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse. Er is momenteel een zoekactie bezig in het gebouw, intussen zijn al zes verdachte zakjes gevonden.

In het auditorium was net een meeting aan de gang van de European Banking Federation. Ook voormalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem was daar aanwezig. Plots begonnen verschillende toestellen die verstopt waren in zakken onder stoelen en op andere plaatsen in de zaal lawaai te maken. Daarop werden de aanwezigen naar buiten geleid.

"Waar die alarmen vandaan kwamen, is voorlopig een raadsel. Ze werden in elk geval niet door de Nationale Bank geplaatst. Dat leidde tot grote ongerustheid. Daarom werd beslist om dat deel van de Nationale Bank te ontruimen", zegt VRT-journalist ter plaatse Steven Rombaut.

Het is nog niet duidelijk welke toestellen precies verstopt lagen. "Het bijgebouw is publiek toegankelijk en ligt buiten de beveiligde zone", verduidelijkt de woordvoerder van de Nationale Bank. Of het incident de conferentie van de European Banking Federation dan wel de Nationale Bank op zich wilde treffen en of het om een flauwe grap ging, is nog niet duidelijk. 

In dat deel van het gebouw kan je zomaar binnen wandelen. Het is op zich wel opmerkelijk dat die pakketjes er zomaar binnen geraken. Dat wordt nu onderzocht.

VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck

Meest gelezen