Videospeler inladen...

Termont blikt terug op carrière: "Nergens spijt van, ook niet van aanpak Optima-zaak"

Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen nog lijstduwer in zijn stad, maar zijn politieke carrière zit er vanaf 15 oktober op. In "De afspraak" kwam hij terugblikken op zijn parcours in "zijn Gent". Naar eigen zeggen heeft Termont nergens spijt van, ook niet van zijn nauwe contacten met Optima-topman Jeroen Piqueur of de video waarin hij zich verdedigde na beschuldigingen van fraude.

Termont verspreidde midden 2016 een video via zijn Facebookpagina, nadat was gebleken dat hij contact had met de baas van de Optimabank Jeroen Piqueur. Daarin ontkende hij met klem alle aantijgingen tegen hem. "Je moet die beelden in hun context zien. Mijn naam viel in een fraudezaak, ik werd door het slijk gehaald in de kranten. Ze stonden vol met valse berichten. Achteraf gezien had ik die video beter niet verspreid, maar in de gegeven omstandigheden zou ik nog altijd hetzelfde doen. Ik heb in heel mijn carrière nergens spijt van, dus ook daarvan niet."

Ook dat Termont contacten onderhield met ondernemers betreurt hij niet. "Nee, in die tijd hoorde het erbij. Ik had zonder die contacten nooit van Gent kunnen maken wat het nu is. Van een eerder grauwe, oude industriestad is het een mooie, moderne, open stad geworden. Maar de zeden in inzichten zijn veranderd", aldus Termont. "Vandaag zou zoiets niet meer kunnen, 15 jaar geleden was het geen probleem. Ik heb ook nooit weggestoken dat ik die contacten onderhield tegenover de gemeenteraad."

"Ja, ik heb getwijfeld over het partijvoorzitterschap"

Het hart van Termont heeft altijd in Gent gelegen, ook al raakte hij drie keer verkozen voor het parlement. "Zo'n mandaat heb ik nooit gewild, omdat ik rotsvast overtuigd was van mijn lokaal mandaat. Ik wist heel goed dat ik veel meer kon realiseren als schepen of burgemeester van een grote stad", zegt Termont. Maar het voorzitterschap van SP.A: dat heeft Termont wel serieus overwogen, geeft hij toe. 

"Ik ben door verschillende mensen in mijn partij op verschillende momenten gevraagd om mij kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Maar die eerste keer heb ik de kandidatuur van Bruno (Tobback, nvdr) voluit gesteund. Toen bij de volgende verkiezingen John (Crombez, nvdr) kandidaat was, heb ik opnieuw getwijfeld. In alle bescheidenheid: ik dacht dat ik veel kans zou maken om het te halen als ik mijn kandidaat stelde. Maar ik wilde absoluut mijn burgemeesterschap afmaken, de Gentse kiezer niet teleurstellen."

"Mijn opvolger Rudi is de meest geschikte kandidaat-burgemeester"

Termont is ervan overtuigd dat zijn partij het goed zal doen bij de lokale verkiezingen, ondanks het feit dat in onze buurlanden vooral rechtse partijen de wind in de zeilen hebben. "We moeten realistisch zijn: een absolute meerderheid zit er voor SP.A nu niet in. In 2012 was ruim twee derden van de voorkeursstemmen voor het kartel SP.A-Groen een voorkeursstem op mij. Een persoonlijk hoogtepunt waar ik bijzonder fier op ben. Dat zal mijn opvolger Rudi Coddens niet klaarspelen, nóg niet. Al is hij de meest geschikte kandidaat-burgemeester."

Wat na zijn pensioen? "Skiën en piano spelen"

Voor Termont wenkt nu het pensioen, en hij heeft al plannen gemaakt. "Ik heb een piano gekocht, dus ik wil die absoluut leren bespelen. Ik heb ook al verschillende skivakanties geboekt. Veel bewegen, dat staat er op mijn planning. Het is met gemengde gevoelens dat ik wegga, want ik doe mijn job nog verschrikkelijk graag", zegt Termont. "Maar nu wacht me een  een andere manier van leven. Ik ga vooral genieten van mijn pensioen, al zal ik als militant nog steeds actief zijn voor mijn partij. Ik heb al een route uitgestippeld waarlangs ik kan gaan flyeren en pamfletten ophangen."

Meest gelezen