Drie nieuwe besmettingen van Afrikaanse varkenspest in Luxemburg

Er zijn drie bijkomende besmettingen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. In totaal is er nu sprake van 18 besmette dieren. Dat heeft het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin (CDH) vandaag bekendgemaakt. 

Er werden drie nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld in de provincie Luxemburg. De drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld in de zone die vorige week werd afgesloten. 63.000 hectare werd afgesloten voor verkeer en wandelaars. 

Eerder besliste federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) om alle wilde everzwijnen in het getroffen gebied af te maken.

De onrust bij de varkensector is groot. Het zogenoemde asfivirus is erg besmettelijk en er bestaat geen vaccin. Dertien landen buiten de Europese Unie hebben tenminste voor een deel de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. 

De laatste jaren was de ziekte vooral in opmars in Oost-Europa, in landen als Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije. Dit jaar, op 13 september, is ze ook vastgesteld in ons land. Gelukkig is het virus ongevaarlijk voor mensen, ook als ze van besmet vlees eten. 

Meest gelezen