Reporters

Fruit en groenten duurder in september, goedkopere vliegtickets, brood en chocolade

Er waren in september – in vergelijking met augustus - voornamelijk hogere prijzen voor fruit, groenten, huisbrandolie, motorbrandstoffen en buitenlandse reizen. Werden goedkoper: vliegtuigtickets, hotelkamers, brood en granen, suiker, chocolade, confituur en vakantiedorpen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. In vergelijking met september vorig jaar werden vooral LPG, diesel en andere brandstoffen (fors) duurder.

Fruit is de dure vogel deze maand met een gemiddelde prijsstijging van 8 procent. Groenten werden gemiddeld 3,4 procent duurder dan vorige maand, en huisbrandolie kostte gemiddeld 2,7 procent meer. De prijzen van motorbrandstoffen stegen met gemiddeld 0,9 procent en de prijzen voor buitenlandse reizen waren deze maand 2 procent duurder.

Bij de dalers vinden we met stip vliegtuigtickets, die deze maand gemiddeld 16 procent goedkoper werden. De prijzen voor hotelkamers daalden met 7,6 procent; brood en granen werden 1,1 procent goedkoper; suiker, chocolade en confituur 2,6 procent, en de prijzen van vakantiedorpen daalden met 3,8 procent.

De gezondheidsindex – basis van de indexering van lonen en uitkeringen – daalde licht, de spilindex werd niet overschreden.

Op jaarbasis – dus tegenover september vorig jaar – zijn er flinke prijsstijgingen voor LPG (+28,2%), diesel (+20,2%), butaan en propaan (+20,1%), huisbrandolie (+14,6%) en vers fruit (+13,8%). Bij de dalers vinden we diepgevroren groenten, mobiele telefoons en smartwatches, frisdranken en computers. De impact op de prijzen is hier veel minder groot.

Meest gelezen