Videospeler inladen...

Getuige vreesde niet enkel verkracht, maar ook vermoord te worden door kandidaat-opperrechter Kavanaugh

In de Amerikaanse Senaatscommissie heeft professor Christine Blasey Ford getuigd over de aanranding door Brett Kavanaugh die door president Donald Trump is voorgedragen voor het Hooggerechtshof. Kavanaugh komt later nog zelf aan het woord.

De stemming over de benoeming van rechter Kavanaugh is na enig aarzelen uitgesteld om de vrouw aan het woord te laten die als eerste beweerde dat ze door hem werd aangerand. Intussen zijn er al vier andere vrouwen opgedoken met gelijkaardige beweringen, maar die bleken niet bereid om publiek in de Senaatscommissie te getuigen.

100 procent

Blasey Ford op de vraag hoe zeker ze is dat haar aanvaller Kavanaugh was

In een emotioneel getuigenis voor de commissie verklaarde doctor Christine Blasey Ford dat ze als tiener in de zomer van 1982 op een feestje was in een huis in Maryland met enkele vrienden. Ze had er een biertje gedronken en toen ze naar het toilet op de tweede verdieping ging, werd ze in een slaapkamer geduwd. Kavanaugh en zijn vriend Judge deden de deur op slot en duwden haar op het bed, waarna Kavanaugh op haar ging liggen en probeerde haar kleren uit te trekken.

Ze vreesde dat hij haar zou verkrachten, probeerde te roepen, maar daarna zou hij zijn hand op haar mond hebben gelegd en vreesde ze te stikken. Nadat de vriend van Kavanaugh ook op het bed gesprongen was, vielen ze op de grond en kon ze wegrennen en zich opsluiten in het toilet. Op de vraag van een senator hoe zeker ze was dat de jongeman die haar aanviel Kavanaugh was, antwoordde ze "100 procent".

Nadat het stil geworden was, sloop ze daarop via de trap naar beneden en kon ze het huis verlaten. Kavanaugh en de anderen waren toen niet meer te zien. Blasey Ford beschrijft het gebeuren als een traumatische ervaring waar ze nog altijd mee worstelt in de vorm van angst, fobieën, paniekaanvallen. In de eerste jaren na de aanranding had ze moeite om zich te concentreren en dat was toen hinderlijk voor haar academische carrière.

Benoeming van Kavanaugh was "trigger"

Ondanks het trauma bleef Blasey Ford nadien zwijgen, al heeft ze het gebeuren wel verteld aan haar echtgenoot. Pas toen rechter Kavanaugh in juli naar voren geschoven werd als kandidaat voor het Hooggerechtshof, stond de vrouw voor het dilemma of ze de aanranding publiek zou maken of niet.

Ten slotte deed ze dat in een brief aan een parlementslid, waarna die brief terechtkwam bij Dianne Feinstein, Democratisch senator en lid van de Senaatscommissie die de benoeming van Kavanaugh moet goedkeuren. Het is uiteindelijk Feinstein die na overleg met de vrouw naar buiten is gekomen met het verhaal van de aanranding en die de FBI verwittigde.

Blasey Ford vertelde dat ze daarop in een mediastorm terechtkwam die veel erger was dan ze verwacht had. Ze werd zowel thuis als op de universiteit waar ze doceert, lastiggevallen en zij en haar gezin kregen beledigingen en bedreigingen, en zijn op een bepaald ogenblik uit hun huis moeten vertrekken naar een meer veilige plaats. Toch vindt ze het haar verantwoordelijkheid om de waarheid te vertellen voor er gestemd wordt over Kavanaugh.

Amerikacorrespondent Björn Soenens analyseerde de getuigenis in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen