Julian Assange stopt als hoofdredacteur van WikiLeaks

WikiLeaks-oprichter Julian Assange stopt als hoofdredacteur van het klokkenluiderplatform, dat meldt WikiLeaks. Hij wordt vervangen door de IJslandse journalist Kristinn Hrafnsson. Assange blijft wel uitgever van het platform.

Assange verblijft al zes jaar in de ambassade, om zo te vermijden dat hij uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten. De VS wil hem vervolgen voor het openbaar maken van geheime documenten over de oorlog in Afghanistan en Irak.

De Zweed weigert de ambassade te verlaten zolang hij geen garanties krijgt dat hij niet uitgeleverd zal worden. En ook in Groot-Brittannië wil de politie Assange arresteren, omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht geschonden heeft door naar de ambassade te vluchten. De Zweedse onderzoeken tegen hem voor mogelijke verkrachting, waarvoor hij in eerste instantie in Groot-Brittannië werd opgepakt, zijn ondertussen stopgezet.

Opvolger Kristinn Hrafnsson

Kristinn Hrafnsson is een IJslandse onderzoeksjournalist. Hij was van 2010 tot 2016 woordvoerder van WikiLeaks, en coördineerde sindsdien een aantal juridische projecten voor het klokkenluiderplatform.

Kristinn Hrafnsson
AP2010

Meest gelezen