Videospeler inladen...

Bijzonder emotionele Brett Kavanaugh ontkent beschuldigingen: "Heb Dr. Ford niet aangerand"

De Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh blijft ontkennen dat hij ooit in zijn leven een vrouw heeft aangerand. Dat heeft hij gezegd tijdens een emotioneel betoog in de Senaatscommissie die moet beslissen over zijn kandidatuur voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kavanaugh is niet van plan om zich terug te trekken als kandidaat. De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt intussen op Twitter dat hij achter Kavanaugh blijft staan.

Kavanaugh begon zijn getuigenis door nogmaals met klem te ontkennen dat hij op het feestje was waar Christine Blasey Ford aangerand werd. Hij zegt dat hij meteen na de beschuldiging een hoorzitting had gevraagd om zijn naam te zuiveren, maar dat die zitting tien dagen werd uitgesteld. "In de tussentijd is mijn naam vernietigd door de beschuldigingen aan mijn adres", zegt hij in een uiteenzetting waarbij hij meermaals in tranen uitbarstte of met een krop in de keel zijn neus ophaalde.

Kavanaugh vindt dat de hele zaak een politieke afrekening is aan zijn adres. Volgens hem heeft links Amerika de campagne tegen hem georkestreerd uit woede tegen president Trump. Hij haalde ook zwaar uit naar Democratische senatoren die hem hadden aangevallen. En hij bedankte tegelijk president Trump om hem te nomineren. "Ik wist dat het proces naar mijn benoeming uitdagend zou zijn. Maar hieraan had ik me nooit verwacht. Ik ben mijn vrouw en familie elke dag dankbaar voor hun steun."

Ik zweer onder eed en voor de ogen van mijn familie, God en de natie dat ik onschuldig ben

Kavanaugh zegt dat hij in heel zijn carrière nooit beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij verwees naar zijn vrienden en familie die hem kennen. Zo citeerde Kavanaugh letterlijke notities vanop een oude kalender en uit sms'en van vriendinnen uit zijn studententijd die hem naar eigen zeggen de voorbije dagen allemaal een hart onder de riem hadden gestoken. Allemaal met een trillende lip en een krop in de keel. Kavanaugh moest tijdens zijn betoog meermaals zijn emoties onder controle proberen te houden.

Ik heb in mijn carrière als rechter altijd moeite gedaan om vrouwen kansen te geven. Zo ben ik, en zo was ik

In de loop van zijn betoog probeert Kavanaugh op verschillende manieren aan te tonen dat hij gelijke kansen voor vrouwen ontzettend belangrijk vindt. "Ik heb in mijn carrière als rechter 48 assistenten gehad, de meerderheid waren vrouwen. Als ik word aangesteld, dan ben ik de eerste rechter in het Hooggerechtshof die enkel werkt met vrouwelijke klerken. Dit is wie ik ben, en wie ik was", zegt hij fel.

Kavanaugh vertelt ook hoe hij als basketcoach in de ploegen van zijn twee dochters op handen wordt gedragen door de ouders van de kinderen. "Ik wil die meisjes vertrouwen geven op het veld, omdat dat ook afstraalt op andere aspecten van hun leven. Ik mag er niet aan denken dat ik niet meer zou mogen coachen, het is een van de liefste dingen die ik doe."

Beoordeel mij zoals uw vader, uw broer, uw zoon

Kavanaugh gaf ook gedetailleerde data over waar hij 34 jaar geleden was. "Mijn karakter en mijn agenda tonen aan dat de beschudigingen van mevrouw Ford niet kloppen. Maar we leven in een land waarbij we elke beschuldiging ernstig moeten nemen. Maar als een verhaal van meer dan 30 jaar geleden iemands carrière en leven onderuit kunnen halen: dan ondermijnen we de basis van ons systeem", aldus Kavanaugh. "Daarom vraag ik u: beoordeel mij volgens dezelfde standaarden als u zou doen met uw vader, broer of zoon."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter gemeld dat hij nog steeds achter zijn kandidaat-opperrechter blijft staan. Hij haalde op zijn beurt eveneens uit naar de Democraten. "Rechter Kavanaugh heeft Amerika precies getoond waarom ik hem voorgedragen heb. Zijn getuigenis was krachtig, eerlijk en meeslepend", aldus Trump. "De destructieve strategie van de Democraten is schandalig en dit proces was een en al veinzerij en een poging om te vertragen, te verhinderen en tegenstand te bieden. De Senaat moet stemmen!" 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen