Videospeler inladen...

Labour-leider Corbyn huldigt Brussels Jo Coxplein in

In Brussel is het Jo Coxplein ingehuldigd. Het plein ligt aan de achterkant van de Ancienne Belgique, langs de Lollepotstraat. Op de plechtigheid waren naast de ouders en de zus van de vermoorde Britse politica ook leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn, S&D-fractieleider in het Europees parlement Udo Bullmann en Brussels burgemeester Philippe Close en zijn schepencollege aanwezig.

Jo Cox woonde zes jaar in Brussel, toen ze als medewerker verbonden was aan het Europees Parlement. De Ancienne Belgique en de buurt errond behoorden tot de favoriete plekken van de muziekliefhebster. Al stond Cox vooral bekend als geëngageerde feministe, voorstander van Europa en verdediger van de rechten van de vrouw en vluchtelingen.

"Ze hield van Brussel, de muziek, het internationale en het multiculturele karakter van de stad. Jo behandelde mensen altijd zoals je ze moet behandelen, met respect. Ongeacht waar ze was, ze wilde altijd mensen samenbrengen", zei Jeremy Corbyn.

Naast een viering van haar leven, moet dit ook een moment van reflectie zijn

Kim Leadbeater

Jo Cox werd als lid van de Labour Party en op 16 juni 2016, een week voor het brexit-referendum, neergeschoten en -gestoken. "Twee jaar later en na al het harde werk moeten we ervoor blijven zorgen dat haar dood niet voor niets is geweest. Al twijfel ik daar soms aan. Naast een viering van haar leven, moet dit ook een moment van reflectie zijn", zegt Kim Leadbeater, de zus van Jo Cox.

De inhuldiging van het Jo Coxplein behoort voor Brussel Stad tot het plan om meer straten en pleinen te vernoemen naar vrouwen.

Meest gelezen