Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Lid Pussy Riot, dat waarschijnlijk vergiftigd werd, wil terug naar Rusland

Pussy Riot-activist Pjotr Verzilov mag het ziekenhuis in Berlijn verlaten, waar hij succesvol werd behandeld aan waarschijnlijk vergiftigingssymptomen, dat hebben zijn artsen laten weten. Verzilov wil over enkele dagen naar Moskou terugkeren. "We zetten ons werk gewoon voort", kondigde Verzilov aan. "Oppositie voeren in Rusland is riskant. Maar ze zijn nog niet van mij af." 

De 30-jarige Verzilov verdenkt de Russische geheime dienst ervan hem op 11 september in Moskou vergiftigd te hebben. Hij was twee weken lang niet volledig bij bewustzijn. Hij heeft nog steeds lichte problemen met zijn gezichtsvermogen.

Verzilov is lid van de Russische politieke punkgroep Pussy Riot. Hij werd gisteren na een behandeling van een week uit een ziekenhuis in Berlijn ontslagen. Zijn verblijf in het universitair ziekenhuis werd door aanhangers uit Duitsland op vraag van Verzilovs familie georganiseerd en gefinancierd. Zijn behandelende artsen achten een vergiftiging als waarschijnlijk. Toxicologisch onderzoek heeft echter geen duidelijke indicatie over de uitlokkende stof opgeleverd.

We zetten ons werk gewoon voort. Ze zijn nog niet van mij af

De mogelijkheid van een vergiftiging is geen verrassing, zei Verzilov. "Als je al meer dan tien jaar oppositie voert in Rusland, went dat wel", zei hij. Hij beschouwt zichzelf niet als een held. "Maar als je het wilt, over de capaciteiten en de kracht beschikt om oppositie te voeren, dan moet je dat ook doen. Anders komen veranderingen nooit op gang."

Meest gelezen