Moslimorganisaties dienen klacht in tegen Gaia "schaap met bloedtraan zou aanzetten tot haat en geweld"

Vijf moslimverenigingen hebben bij het Brussels parket een klacht ingediend tegen dierenrechtenorganisatie Gaia. Aanleiding is een affiche tegen onverdoofd slachten, waarop een schaap te zien is met een bloedtraan die over de wang rolt. De moslimorganisaties vinden de afbeelding racistisch en aanstootgevend. Michel Vandenbosch van Gaia is verontwaardigd over die klacht.

Bij het Brussels parket hebben vijf moslimverenigingen, waaronder de Association Internationale Diyanet (het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken), een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen dierenrechtenorganisatie Gaia wegens "het aanzetten tot haat en geweld" en wegens schending van de antiracismewet.

De moslimorganisaties struikelen over een affichecampagne van Gaia tegen het onverdoofd slachten, waarop een schaap te zien is met een bloedtraan die over de wang rolt. Ze vinden de afbeelding racistisch en aanstootgevend.  

Michel Vandenbosch van Gaia is verbolgen over die klacht. "Ik vind die klacht er ver over, maar we nemen dit niet lichtzinnig op, want het gaat hier om een schending van de antiracismewetgeving en dat is niet om mee te lachen. Ik vind het heel erg dat in een democratische rechtsstaat, wij op een of andere manier geen gebruik meer mogen maken van een recht op vrije meningsuiting". 

Bloedtraan

"De bloedtraan die van de wang van het schapengezicht rolt, staat symbool voor dat onmiskenbare, onnodige en vermijdbare dierenleed dat gepaard gaat met de praktijk van het onverdoofd slachten", verduidelijkt Vandenbosch. 

Het Brussels Gewest heeft het onverdoofd slachten wettelijk nog niet verboden. In Vlaanderen is dat wel het geval vanaf januari 2019 en in Wallonië vanaf september 2019. 

Meest gelezen