Noodcentrale Leuven onderbemand: "Veiligheid in gevaar"

Er zijn mensen te kort in de 101-noodcentrale in Leuven. Dat zeggen de vakbonden. Ze bevestigen daarmee een anonieme klacht van een van de personeelsleden. Normaal gezien werken er zes mensen per shift, nu zijn dat er maar vier.

Een bezetting van vier op zes is te weinig om de mensen die het noodnummer 101 bellen snel genoeg te kunnen helpen. “De mensen die inbellen op de 101-centrale moeten veel langer wachten om geholpen te worden,” zegt Cary Devalckeneer van NSPV. “Dat brengt de veiligheid in gevaar."

Binnenlandse Zaken vindt niet voldoende mensen die als dispatcher voor de noodcentrale willen werken. Volgens Devalckeneer schrikken een aantal factoren mogelijke kandidaten af. "Er is het emotionele aspect van de job, maar ook de lange dagen. Mensen werken hier twaalf uur per dag en onze dienst moet 24 op 24 uur bemand worden", klinkt het.

De vakbonden vrezen dat er op termijn mensen zullen uitvallen door de hoge werkdruk.

Meest gelezen