Schotse regering en politie: "Beste racist, mensen mogen zichzelf zijn. Behalve als ze haat verspreiden"

De regering en politiediensten van Schotland hebben een sterk signaal de wereld ingestuurd met een nieuwe campagne waarin ze plegers van haatmisdrijven rechtstreeks aanspreken. Die bewuste confrontatie moet helpen om komaf te maken met onder meer holebifoob, transfoob en racistisch geweld. "We geloven dat mensen zichzelf mogen zijn. Behalve als ze haat verspreiden", klinkt de niet mis te verstane boodschap. 

Met advertenties en boodschappen op borden in het straatbeeld wil Schotland graag haatmisdrijven in de kiem smoren. De nieuwe campagne heet "Brieven van Schotland" en spreekt plegers van haatmisdrijven rechtstreeks aan en confronteert hen met hun gedrag. Het gaat om brieven "in naam van het Schotse volk" gericht aan racisten, holebihaters, enz.

Een van de brieven:

Beste transfoob,
Denk je dat het oké is om mensen lastig te vallen in de straat?
Dat het oké is om transgenders te provoceren in pubs?
Dat het juist is om te vernederen, te intimideren en hen online te bedreigen?
Wel, wij vinden van niet.
Als we merken dat jij iemand kwaad doet, dan maken we daarvan melding.
We geloven dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn. Behalve als ze haat verspreiden.
Uw Schotland

Haatmisdrijven. Meld het of stop het.

Vorig jaar kwamen meer dan 3.500 klachten binnen, maar de Schotse politie vermoedt dat er meer incidenten gewoon niet gemeld worden. Wie haatmisdrijven pleegt, riskeert een veroordeling en/of boete.

"Je mag dingen zeggen waar anderen het niet eens mee zijn, maar er zijn grenzen. Iemand anders gaan behandelen op basis van een bepaald criterium (huidskleur, seksuele geaardheid, gender-identiteit, enz.) of zelfs tot haat aanzetten, is strafbaar", legde onze justitiespecialiste Helen Goedgebeur onlangs nog uit op Radio 1.

Meest gelezen