Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Overspel is niet langer strafbaar in India, "vrouwen zijn geen eigendom van hun man"

Het Indiase Hooggerechtshof heeft een wet geschrapt die overspel bestrafte met gevangenisstraffen en boetes. Dat is nog wel een reden voor echtscheiding. Enkele weken geleden had het hof al homoseksualiteit uit het strafrecht gehaald.

Aan de beslissing ging een rel vooraf met de hindoe-nationalistische partij BJP van premier Narendra Modi. De regering in Delhi wou vasthouden aan de 158 jaar oude wet die overspel bestrafte met celstraffen tot vijf jaar en een boete. Volgens de conservatieve regering beschermt die wet "de heilige instelling van het huwelijk", maar het Hooggerechtshof in Delhi zag dat anders.

Volgens de voorzitter van het Hooggerechtshof Dipak Misra is de wet die nog dateert uit de Britse koloniale tijd, "ongrondwettelijk" en is die gebaseerd op het idee dat "een man eigenaar is van zijn vrouw". Daarom is die wet nu geschrapt. Overspel kan nog wel aanleiding zijn voor burgerlijke processen over echtscheiding.

De wet was erg nadelig voor vrouwen. Die konden hun man niet vervolgen wegens overspel. Omgekeerd konden bedrogen echtgenoten enkel andere mannen vervolgen als ze vermoeden dat die seks had met hun vrouw. De wet werd vaak misbruikt om via valse aanklachten vrouwen bij een echtscheiding in een moeilijke positie te brengen.

Het Hooggerechtshof heeft overigens de voorbije weken al meer opmerkelijke uitspraken gedaan. Zo werd onlangs homoseksualiteit uit het strafrecht gehaald. Het Hooggerechtshof lijkt zo de drijvende kracht te worden achter de modernisering van het recht in het doorgaans patriarchale India en dat tegen de conservatieve regering in.

De zetel van het Hooggerechtshof in de Indiase hoofdstad Delhi.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen