Videospeler inladen...

Politie verijdelt aanslag in Nederland: 7 mannen aangehouden

De Nederlandse politie heeft zeven mannen opgepakt die ervan verdacht worden dat zij een aanslag aan het beramen waren op een groot evenement. Enkele verdachten waren eerder al veroordeeld omdat ze naar IS-strijdgebied wilden reizen.

Na een maandenlang onderzoek naar een vermoedelijk netwerk van terroristen heeft de Nederlandse politie vandaag een grote gecoördineerde actie gehouden waarbij zeven mannen zijn opgepakt op verschillende plaatsen in Nederland. Het Nederlandse gerecht meent dat hierdoor een terroristische aanslag is voorkomen, meldt de politie in een persbericht

Volgens de speurders wilden de mannen met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag  plegen op een groot evenement, en wilden ze daarbij veel slachtoffers maken. Welk evenement ze op het oog hadden, wordt nog onderzocht. Ze zouden ook plannen hebben gehad om elders een autobom te laten ontploffen.  

Om hun aanslag te kunnen plegen waren de mannen op zoek naar kalasjnikovs, pistolen, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meerdere autobommen. 

Eerder veroordeeld

Spil van het vermoedelijke terroristennetwerk is een 34-jarige man van Iraakse afkomst die in Arnhem woont. Vorig jaar werd hij veroordeeld omdat hij geprobeerd had naar IS-strijdgebied te reizen. Twee medeverdachten zijn om dezelfde reden eerder ook al veroordeeld. Bij hun aanhouding hadden de mannen vijf handvuurwapens bij zich.

Het onderzoek naar de verdachten was al in april gestart, met informatie van de Nederlandse inlichtingendienst. Deze maand kwam het onderzoek in een stroomversnelling, waarop de politie besloot om vandaag over te gaan tot actie.

De Belgen hebben het dreigingsniveau verlaagd, maar ik vind dat we er in Nederland alert op moeten blijven.

Nederlands minister van Justitie Grapperhaus

De Nederlandse minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, beschouwt de arrestaties als goed nieuws. "Politie en parket hebben een groot onderzoeksnet opgezet rond de hoofdverdachte. Er is ook een aantal andere personen in beeld gekomen. Dat heeft ertoe geleid dat de politie deze groep heeft gearresteerd", zegt de minister in een eerste reactie aan de Nederlandse omroep NOS.

De minister pleit ervoor dat het dreigingsniveau in Nederland op 4 (van 5) blijft, in tegenstelling tot in België. "De Belgen hebben het verlaagd, maar ik vind dat we er in Nederland alert op moeten blijven." 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldt op zijn beurt dat er in Nederland jihadistische netwerken opereren die aanslagen willen plegen in Europa. Hij herinnert er net als de minister van Justitie aan dat in Nederland het dreigingsniveau van 4 geldt en dat de kans op een aanslag in Nederland dus reëel is.

Meest gelezen