Proces tegen Nederlandse scoutsleider omdat hij drie jongeren heeft gebrandmerkt

In Middelburg in de Nederlandse provincie Zeeland is het proces begonnen tegen een scoutsleider. De man zou tijdens een kamp in de Belgische gemeente Sint-Joris-Weert een heet brandijzer in de rug van drie kinderen hebben gedrukt.

De 24-jarige scoutsleider Mark B. staat terecht wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan twee jongens en een meisje. Dat gebeurde tijdens een kamp in Sint-Joris-Weert ten zuiden van Leuven in Vlaams-Brabant.

De leider zou een brandijzer in het kampvuur hebben gelegd en dat daarna tegen de rug van de jongeren hebben gedrukt. Zijn motieven zijn niet duidelijk, maar de aanklager denkt dat het ging om een ontgroeningsritueel.

De slachtoffers zouden daarna een zalfje gekregen hebben, maar het kamp werd niet stopgezet en ze werden ook niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas op het einde van het kamp tijdens een inspectie door bestuursleden kwam het voorval aan het licht. De leider werd weggestuurd en is nu geschorst.

De kinderen hebben een blijvend litteken en dat kan enkel verwijderd worden door plastische chirurgie.

Afschuw

De Vlaamse scouts reageren met afschuw op de verminking. "Dit is mishandeling in de ergst mogelijke vorm", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. 

"Scouting hoort een omgeving te zijn waarbinnen kinderen en jongeren zich fysiek en emotioneel veilig voelen", zegt Van Reusel. "Deze verschrikkelijke feiten zijn mede voor Scouting Nederland een vreselijke ervaring waarbij we ook hen sterkte toewensen om dit als jeugdbeweging te verwerken."

Meest gelezen