Videospeler inladen...

Protestactie in gevangenis van Hasselt nadat vijf cipiers gewond zijn geraakt bij aanval

In de gevangenis van Hasselt, voeren de cipiers vandaag actie. Ze doen dat uit protest, omdat een gedetineerde gisteren vijf cipiers heeft aangevallen. Het zou gaan om een Tsjetsjeense Syriëstrijder die werd overgeplaatst vanuit de gevangenis van Brugge en bekend stond om zijn agressief gedrag. Het incident veroorzaakt veel onrust bij de cipiers.

"Ik heb de collega's toegesproken en die willen 24 uur lang op nachtdienst draaien", vertelt Kristof Muyters van socialistische vakbond ACOD. "Dat wil zeggen geen activiteiten, geen bezoeken en geen wandelingen. We gaan koffie uitdelen en we gaan alles in hoogste veiligheid proberen te laten plaatsvinden." De christelijke vakbond ACV sluit zich aan bij de actie. 

De gevangene die gisteren de cipiers aanviel, verbleef aanvankelijk in de gevangenis van Brugge op de afdeling verhoogde veiligheid. De man stond bekend om zijn agressie en zou in Brugge ook al moeilijkheden hebben veroorzaakt.

In de gevangenis van Hasselt zou hij normaal gezien op de deradicaliseringsafdeling worden ondergebracht, maar dat was nog niet het geval. Hij werd geplaatst in een strafcel op de beveiligde afdeling om hem te kunnen observeren.

Bij de bedeling van de maaltijden liep het gisteren dus mis. Vijf cipiers raakten gewond en meosten naar de spoedafdeling van het ziekenhuis worden overgebracht. De vijf hebben het ziekenhuis intussen wel mogen verlaten. 

De gevangene zal nu opnieuw worden overgebracht naar een andere gevangenis, bevestigt de vakbond, maar naar welke is nog niet duidelijk. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen