Videospeler inladen...

"Grootste staking ooit" bij Ryanair: in zes landen, waaronder België, legt personeel werk neer 

Bij Ryanair voeren de piloten en het cabinepersoneel vandaag actie uit onvrede met de arbeidsomstandigheden bij de lagekostenmaatschappij. De staking werd door de vakbonden aangekondigd als "de grootste ooit". Zij voorspellen chaos op de luchthavens, terwijl er volgens Ryanair zelf maar 250 van de 2.400 vluchten moesten worden geschrapt.

Net als bij vorige stakingen eisen de vakbonden dat ze erkend worden en dat Ryanair lokale contracten zou afsluiten en het nationale arbeidsrecht zou respecteren. In enkele landen werd er intussen vooruitgang geboekt, met cao's of beloftes van Ryanair, maar die stappen vooruit bleken onvoldoende om de staking af te wenden.

"In Brussel wordt de actie zeer goed opgevolgd, 90% van het personeel heeft vandaag het werk neergelegd", zegt vakbondsafgevaardigde Hans Elsen (LBC-NVK) in "De ochtend" op Radio 1. "Van de initieel geplande vluchten (een 11-tal) gaan er maar 2 door. De rest van de dag is alles geschrapt. In tegenstelling tot wat O'Leary beweerde in de pers is de actiebereidheid bij het personeel nog zeer groot. In Charleroi zijn er nog meer vluchten aangekondigd, het is nog koffiedik kijken, maar bij de piloten is daar ook een zeer grote actiebereidheid, dus wij vermoeden dat er nog vluchten geschrapt zullen worden." 

Of het dan ook echt de grootste staking ooit wordt, is nog even afwachten. "Het is nog wat vroeg, maar alle indicaties wijzen in die richting", zegt Elsen.  "Wat belangrijk is in vergelijking met de vorige stakingen, is dat nu piloten en cabinepersoneel samen staken. En dat ook Duitsland zich bij de stakende landen heeft gevoegd." (lees verder onder de beelden)

Herbekijk de analyse van VRT-reporter Yves Borms vanuit de luchthaven van Zaventem:

Videospeler inladen...

"Wij willen ook nog altijd praten met de directie, maar we vonden het voorstel dat nu op tafel lag onvoldoende om de staking te annuleren. Zij doen een voorstel onder hetgene waar ze wettelijk gezien toe verplicht zijn. Het volledige personeel van Ryanair valt onder het Belgische arbeidsrecht, in hun voorstel ging het om een 200-tal personeelsleden van de 1.000, 800 mensen blijven in de kou staan. En ook onmiddellijk, dus niet in 2020. Wij begrijpen dat daar wat administratie bij komt kijken, maar dat moet geen jaar en 6 maanden duren. O'Leary wist dit ook." 

"Vind het niet kunnen dat overheid er niet in slaagt eigen regels af te dwingen"

"Ik ben gisteren ook wel boos geworden. Die mensen die hier actievoeren, voor de derde keer op rij, zijn een heel kwetsbare groep. Zij hebben weinig financiële buffer en steken hun nek uit in een bedrijf dat bekendstaat omwille van zijn intimiderende karakter. Zij moeten actievoeren omdat de overheid er niet in slaagt zijn eigen regels af te dwingen. Ryanair vliegt hier al tien jaar door het rood. Iedereen zegt dat dit niet kan, maar niemand wil er iets aan doen. Ik vind het niet kunnen dat de overheid er niet in slaagt de eigen regels af te dwingen. Dat is een bizarre situatie. Blijkbaar gelden regels voor burgers en staan multinationals daar boven. Wij kunnen met elk individu apart naar de rechtbank stappen, maar er is geen mogelijkheid om het collectief af te dwingen." 

Ryanair zegt dat het door de staking vrijdag 250 van de circa 2.400 vluchten heeft moeten schrappen. Bij een vorige staking in verschillende landen, op 10 augustus, werden bijna 400 vluchten geannuleerd.

De staking is een initiatief van vakbonden voor het cabinepersoneel in België, Italië, Nederland, Spanje en Portugal. Pilotenbonden uit België, Nederland en Duitsland sloten zich bij de actie aan, en ook het cabinepersoneel in Duitsland werd gisteren nog opgeroepen om het werk neer te leggen.

De Nederlandse pilotenvakbond wil intussen een rechtszaak aanspannen tegen Ryanair omdat de luchtvaartmaatschappij vanochtend zogenaamde "stakingsbrekers" heeft ingezet. Ryanair zou speciaal personeel laten overvliegen uit het buitenland om toch vluchten te kunnen laten doorgaan. Nochtans heeft een rechter dat verboden. 

Herbeluister hier het gesprek met Hans Elsen uit "De ochtend": 

Meest gelezen