AFP or licensors

Trump belooft binnen 2 tot 4 maanden oplossing voor conflict tussen Israël en Palestijnen. Really?

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij een vredesplan klaar heeft voor het aanslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij zal zijn plan binnen twee tot vier maanden voorleggen. Veel details zijn er niet. Trumps kansen op een akkoord in drie vragen en drie antwoorden.

1. Hoe ziet het plan eruit?

President Donald Trump is voorstander van een tweestatenoplossing. Dat is nieuw. Maar hoe die twee staten zich zullen verhouden, wat de grenzen zijn en hoe Jeruzalem verdeeld wordt onder de twee is allerminst duidelijk. Trump verklaarde dat hij twee tot vier maanden nodig heeft om het plan te finaliseren. Trump liet niet in zijn kaarten kijken over wat hij wil doen met de Israëlische nederzettingen of de verdeling van Jeruzalem, die door beide partijen wordt opgeëist als hoofdstad.

Vrede kan je niet opleggen. Toch niet in het Midden-Oosten 

2. Maakt Trumps plan een kans?

Vrede kan je niet opleggen. Toch niet in een explosieve regio als het Midden-Oosten waar alle partijen over wapens beschikken. President Trump heeft bovendien alle krediet verloren bij de Palestijnen omdat hij de Amerikaanse ambassade eerder dit jaar naar het door Palestijnen betwiste Jeruzalem heeft verhuisd. Bij onlusten in Gaza daarop vielen zo’n 60 doden aan Palestijnse kant. Dat de Verenigde Staten eerder deze maand hun hulpprogramma’s aan de Palestijnen opschortten, deed de Palestijnse deur helemaal dicht.

3. Kan Trump dan geen oplossing forceren?

Aan Palestijnse kant is er de vrees dat president Trump en zijn Israëlische collega Netanyahu het op een akkoordje gooien en eenzijdig een plan uitrollen. Israël heeft al laten verstaan dat het niet tegen een onafhankelijke Palestijnse staat is, maar dat Israël wel een zeer verregaande controle over die Palestijnse staat wil hebben. Volgens de meeste waarnemers wordt een Palestijnse staat met de dag onleefbaarder, onder meer door de uitbreidende nederzettingen en Israëlische wegen die het Palestijnse gebied doorkruisen.

De voorbije decennia hebben al verschillende vredesplannen op tafel gelegen, maar geen enkel volstond om alle partijen te overtuigen.
De kans dat dit plan van president Trump snel duurzame vrede brengt tussen Israel en de Palestijnen is dan ook heel erg klein.

Meest gelezen