Metropolitan Police Service

"Verdachte van vergiftiging Skripal is Russische officier"

Een van de twee mannen die verdacht worden van de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia, zou een officier van het Russische leger zijn. Dat beweren onderzoeksjournalisten van de Britse website Bellingcat.

De naar Engeland uitgeweken ex-spion Sergej Skripal overleefde in maart in zijn woonplaats Salisbury een aanslag met het zenuwgif novitsjok. Een van de 2 verdachten van de aanslag werd door Britse speurders geïdentificeerd als Roeslan Bosjirov (links op de foto).  

Volgens de Russische president Vladimir Poetin is Bosjirov een gewone burger. Zelf zei de man op de Russische televisie dat hij op de dag van de aanslag in Salisbury was als toerist. Maar de website Bellingcat beweert dat hij in werkelijkheid een inlichtingenofficier is van het Russische leger, en dat zijn echte naam Anatoli Tsjepiga is.   

De 14e Spetsnaz Brigade

Anatoli Tsjepiga zou 39 jaar oud zijn. Hij zou een opleiding hebben gevolgd aan een militaire eliteschool in Blagovestsjensk, waar onder meer officieren van de Spetsnaz worden gevormd. De Spetsnaz zijn speciale commando's die zowel in het leger als de politie opereren.  

Na zijn opleiding zou Tsjepiga hebben gediend in de 14e Spetsnaz Brigade die onder het bevel stond van de militaire inlichtingendienst GRU. De brigade heeft een belangrijke rol gespeeld in de burgeroorlog in Tsjetsjenië (1999-2009), en zou in 2014 ook zijn waargenomen aan de grens met Oekraïne. In zijn jaren bij de Spetsnaz brigade zou hij meer dan 20 militaire onderscheidingen hebben ontvangen.       

Held van de Russische Federatie

Tussen 2003 en 2010 zou Tsjepiga zijn valse identiteit "Roeslan Bosjirov" hebben gekregen en naar Moskou zijn overgeplaatst. Omdat hij intussen de graad van kolonel heeft, heeft hij daar vermoedelijk aan de opleidingsacademie van de GRU gestudeerd.  

In december 2014 werd kolonel Tsjepiga door president Poetin uitgeroepen tot "Held van de Russische Federatie". Dat is de hoogste onderscheiding die de Russische staat uitreikt. Gewoonlijk worden dergelijke onderscheidingen uitgereikt tijdens een publieke plechtigheid. Maar Tsjepiga zou zijn titel hebben gekregen in het geheim. Wat erop wijst dat zijn "heldendaden" zich vermoedelijk hebben afgespeeld op een terrein dat voor de buitenwereld verborgen moet blijven. 

Foto van afgestudeerden

De onderzoeksjournalisten van Bellingcat hebben Tsjepiga ontmaskerd na een lange speurtocht, waarbij ze ervan uitgingen dat de 2 verdachten voor de Russische inlichtingendiensten werkten. Uit gesprekken met voormalige Russische officieren hebben ze kunnen achterhalen welke militaire scholen rekruten opleiden voor opdrachten in het buitenland.   

Zo zijn ze uitgekomen bij de school in Blagovestsjensk. Op een van de foto's van afgestudeerden die ze hebben kunnen bemachtigen, zagen ze een man die sterk op "Bosjirov" leek (van wie ze geen spoor hadden kunnen terugvinden). Bij de foto stonden geen namen, maar het onderschrift vermeldde wel dat de afgestudeerden tot "Held van de Russische Federatie" waren uitgeroepen.

Trefwoorden

Door verder te zoeken op trefwoorden als  "DVOKU" (de afkorting van de naam van de school in Blagovenstsjensk), "Tsjetsjenië" en "Held van de Russische Federatie" hebben ze uiteindelijk de naam van de man op de foto kunnen achterhalen: Anatoli Tsjepiga. 

Na nog wat zoekwerk konden de journalisten via contacten ook inzage krijgen in de paspoortgegevens van Anatoliy Tsjepiga. Daar zagen ze opnieuw een foto die voor hen het bewijs leverde dat de "Roeslan Bosjirov" die de Britse politie zoekt, in werkelijkheid Anatoli Tsjepiga is. 

Meest gelezen