Videospeler inladen...

Italiaanse regering bereikt akkoord over begroting: toch tekort van 2,4 procent volgend jaar

In Italië zijn de topministers bijeen om de contouren van de begroting voor volgend jaar op te stellen. Binnen de regering heerst er verdeeldheid. Na lang overleg is de regering het eens geworden over een tekort van 2,4 procent van het bruto nationaal product volgend jaar. En daarmee voldoet Italië niet aan de strakke Europese begrotingsnormen.

Moeten de dure verkiezingsbeloften van de twee grote partijen uitgevoerd worden, of blijft de regering binnen de strakke Europese begrotingsnormen varen: voor die keuze staat de onuitgegeven Italiaanse regering. Die bestaat uit de grote winnaars van de afgelopen parlementsverkiezingen: De Vijfsterrenbewegin van Luigi Di Maio en de Lega van Matteo Salvini. Beide partijen hebben tijdens de verkiezingscampagne grote beloftes gedaan en die willen ze nu hard maken. De Lega wil de pensioenleeftijd verlagen van 65 naar 62 jaar en pleit voor belastingverlagingen en de Vijfsterrenbeweging wil een basisinkomen invoeren.

Beide maatregelen zullen veel geld kosten, maar de twee partijen willen inzetten op nieuwe investeringen en nemen die kosten op de koop toe. Zij vinden dat het begrotingstekort rustig mag oplopen tot 2,5 procent van het BNP. Dat strookt niet met wat de vorige Italiaanse regering aan Europa had beloofd: het tekort voor volgend jaar beperken tot 0,5 procent van het BNP. De onafhankelijke minister van Financiën Giovanni Tria zit eerder op de Europese lijn en wil het tekort beperken tot 1,6 procent om de historische schuld van het land zo veel mogelijk te beperken.

Vanavond is de regering tot een compromis gekomen: het tekort zal volgend jaar oplopen tot 2,4 procent, meer dus dan de 1,6 procent die Tria voor ogen had. "Dit is een akkoord waar de hele regering tevreden over is. Deze begroting staat voor verandering", zo laten Luigi Di Maio en Matteo Salvini weten na afloop van de vergadering. Tria zelf heeft nog niet gereageerd op het begrotingsakkoord. Di Maio noemt het dan weer "een historische dag die Italië heeft veranderd."

De meningsverschillen over het begrotingsbeleid hebben in ieder geval voor  zenuwachtigheid gezorgd op de  Italiaanse obligatiemarkt. De Italiaanse rente om geld op te halen is gestegen en als het Italiaanse begrotingstekort te veel de pan uit swingt, zal die rente waarschijnlijk nog hoger gaan. Het is nog afwachten hoe de markten zullen reageren op het akkoord. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen