Verkiezingskoorts stijgt, ook bij kinderen in Glabbeek

Nog bijna twee weken tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, de verkiezingsstrijd is ingezet. Maar in de gemeente Glabbeek mogen de kinderen vrijdag al stemmen voor een nieuwe kindergemeenteraad.

De kindergemeenteraad werd in 2013 voor het eerst opgericht in Glabbeek. De gemeente wil zo kinderen laten meedenken, meepraten en mee beslissen over de zaken die ze belangrijk vinden.

De leden van de kindergemeenteraad vertegenwoordigen alle kinderen in de gemeente en verwoorden waar hun klas, school of buurt mee bezig is. Er is een kinderburgemeester, vijf kinderschepenen en elf kindergemeenteraadsleden. De kindergemeenteraad wordt om de twee jaar verkozen, vrijdag is het weer zover. 

Campagne

Voor deze verkiezingen doen er 37 kandidaten mee uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de drie scholen in Glabbeek. Het gaat om leerlingen van gemeentelijke basisschool De Springplank, vrije basisschool De Kleine Wereld in Kapellen en vrije basisschool De Duizendpoot.

De kinderen hebben al volop campagne gevoerd mét bijhorende, zelfgemaakte affiches. Vrijdag stemmen ze met potlood en papier voor hun kindergemeenteraad. 

Programmapunten 

De kinderen hebben ook al duidelijke programmapunten. Vooral verkeer en milieu verdienen hun aandacht. "Ik kom op voor de veiligheid van de kinderen", zegt Auren, leerling in 'De Duizendpoot'. "Daarom is mijn slogan 'Safety first met Auren.'" 

Ook Sarah heeft veiligheid als haar aandachtspunt: "Ik wil voor de veiligheid van de kinderen zorgen. Het is belangrijk dat je niet met een geschaafde knie naar school komt." Jarne komt op voor de natuur: "Ik kom op voor het milieu want ik vind dat we een propere natuur nodig hebben." Kobe komt dan weer op tegen pesten: "Ik wil ook meer gezelligheid en dat er speeltuigen bijkomen op school."

Op dinsdag 2 oktober zal het gemeentebestuur de uitslag bekend maken en de installatie van de nieuwe kindergemeenteraad door burgemeester Peter Reekmans (LDD) zal doorgaan op zaterdag 6 oktober. 

Meest gelezen