Wat staat er op het spel in Elsene?

“We moeten dúrven,” zei Dominique Dufourny (MR) vlak nadat ze het lintje van de splinternieuwe Elsensesteenweg had doorgeknipt. Die steenweg mag ze samen met een geslaagde begrotingsoefening, een verhoogd veiligheidsgevoel en meer burgerparticipatie op haar conto schrijven.

De stem van de burgemeester sloeg een beetje over, de onzekerheid over de semi autoluwe formule klonk erin door. Veel stenen lagen nog los en zelfs de wegdekdecoratie was niet klaar voor het bouwverlof. Toch is de steenweg er eindelijk, na een vermoeiende strijd met het Gewest. Dat Dufourny die mee heeft ontmanteld, kan ze terecht vermelden als mooie verdienste. Net als de  geslaagde begrotingsoefening, het verhoogde veiligheidsgevoel en de springlevende burgerparticipatiecultuur.

De meerderheid bestaat nu uit een coalitie van MR-Open VLD, PS-SP.A en DéFI. Die laatste is er enkel bij voor de ruime meerderheid. De liberalen en socialisten hebben een zeer lange geschiedenis samen in Elsene. Het is een traditioneel blauwe gemeente, maar in 2001 kon rood er opnieuw doorbreken met burgemeester Willy Decourty (PS), die 2,5 jaar geleden met pensioen ging na een ongewone wissel met Dufourny.

Sindsdien heeft Elsene een uitgesproken vrouwelijk leiderschap. “Mensen denken dat zoveel vrouwen bij elkaar alleen ruzie maken, maar niets is minder waar. We werken samen als een ploeg,” aldus de burgemeester. Ondanks het partijverschil zette ze veel van Decourty’s politieke werven, zoals de omstreden dure renovatie van het gemeentehuis, gewoon voort.

Hoe verpletterend de triomf van de paarse vriendinnen zal zijn, hangt af van die derde grote speler, de groenen. Zij hebben in Elsene nooit een andere rol gespeeld dan de reus in de oppositie, omdat ze niet door één deur kunnen met de liberalen. Maar Ecolo-Groen stijgt in zowat alle Brusselse peilingen. Kandidaat-burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) trekt een ware krachtlijst in Elsene, met VN-professor Olivier De Schutter, federaal parlementslid Gilles Vanden Burre en nationaal Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi.

Veel van de hete hangijzers in 2018 – fietspaden, luchtkwaliteit, stadsnatuur – hebben een groen randje. Daarbij staat Doulkeridis als ex-staatssecretaris voor Huisvesting sterk in een gemeente die kreunt onder een schrijnend tekort aan sociale woningen en hoge vastgoedprijzen. Dat is mede dankzij de rijke expatgemeenschap, waarvan slechts een tiende stemt. Elsene blijft een transitgemeente en de duurste van het land.

Dat laatste is een van de vele pijnpunten die het paarse bestuur volgens de oppositie nooit heeft kunnen wegwerken. De christendemocraten van Objectif XL hekelen ook de vele gelijktijdige werven en het vuil in de straten. Boegbeelden Geoffroy Kensier en Julie de Groote (beiden CDH) wijzen op de achteloze behandeling van kostbaar stedelijk patrimonium zoals de Solvay-site of Delhaize Molière. Dat laatste dossier kostte Nathalie Gilson (MR) haar bevoegdheid Stedenbouw.

Voor een echte rechtse coalitie lijkt er niet genoeg stemkrediet. De socialisten zitten dus schijnbaar safe. Tenzij DéFI hen integraal kan vervangen, zal Dufourny opnieuw op hen rekenen. Béa Diallo (PS) en co moeten dan wel de ogen afwenden van omstreden lijstduwer Alain Destexhe, wellicht de meest rechtse MR’er in het hele land. Die is uitgerekend nu wel net ziek geworden. Misschien zien de socialisten dan in hun kielzog Doulkeridis. Hij reikt hen de hand, met in zijn andere de wellicht hoogste groene score ooit.

De inzet

Elsene mag zich sowieso opmaken voor een primeur. Ofwel krijgt huidige burgemeester Dominique Dufourny (MR) haar eerste volle termijn, ofwel moet ze haar stoel afgeven aan een groene. Houdt de paarse coalitie stand, of kunnen de groenen haar breken?

De Vlaamse schepen

Sinds het vertrek van Bianca Debaets (CD&V) heerst er meer dan ooit bloedarmoede in Nederlandstalig politiek Elsene. In de erg Franstalige gemeente is de post van Nederlandstalig schepen vooral een subsidiewervingsmiddel. Huidig schepen Maite Morren (SP.A) maakt de meeste kans. Ondanks haar magere portefeuille wist zij dan ook effectief wat te verwezenlijken. Haar grootste uitdager is opnieuw Valérie Libert (Open VLD), die de vorige keer meer voorkeurstemmen haalde dan Morren. Ook Els Gossé (Groen) maakt haar opwachting.

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Dominique Dufourny (LB): “Ons kernwoord is ‘evenwicht’. Tussen man en vrouw, ervaring en jong geweld, veteranen en onafhankelijken. Zo blijven we zorgen voor veiligheid en levenskwaliteit. Onze troeven – performant onderwijs, sterke handel, prestigieus erfgoed, cultuur en sport – bouwen we verder uit.”

Béa Diallo (PS-SP.A): “Er is geen enkele gemeente waar de bevolking zo divers is als in Elsene. Een rijkdom, al kan het soms problematisch zijn. Dan zijn wij er om de mensen bijeen te brengen met betere huisvesting, sociaal beleid en veiligheid. De groeiende bevolking eist betere gemeentediensten.”

Anne-Rosine Delbart (DéFI): “Wij leggen de nadruk op goed bestuur. Dat betekent een betere samenwerking met het Gewest op het vlak van mobiliteit, netheid, veiligheid en stadsontwikkeling. Verder zijn economische groei en solidariteit belangrijk.”

Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen): “De laatste jaren vraagt de Elsenaar meer dan ooit een betere leefomgeving. Dat betekent schonere lucht, minder auto’s, meer fietspaden en uitbreiding van stedelijk groen. Dat willen wij realiseren met een nieuwe politieke filosofie rond burgerparticipatie.”

Geoffroy Kensier (Objectif XL): “We willen meer transparantie. We zien al decennia dezelfde cumulerende mensen. Bewoners snakken naar een generatie die geen schoothondje is van het Gewest. Dat laatste weerspiegelt zich namelijk in alles, van de slechte mobiliteit tot het vuil op straat.”

David Neyskens (N-VA): “Netheid is het belangrijkste. De straten liggen er vuil bij en dat komt omdat te weinig Elsenaren trots en respect voelen voor hun gemeente. Met een campagne geïnspireerd door de Texanen willen we die band tussen bewoners en openbare ruimte verder helpen smeden.”

Andere partijen die een lijst indienden voor gemeente Elsene zijn: PTB-PVDA met Caroline De Bock als lijsttrekker en de partij Volt België-Belgique met Omri Preiss als lijsttrekker.

Meest gelezen