Wat staat er op het spel in Koekelberg?

Burgemeester Philippe Pivin (MR) maakt zich op voor een vierde termijn als burgervader. Maar de concurrentie roert zich. Behalve PS en Ecolo-Groen proberen nu ook CDH en N-VA enkele zetels af te snoepen van de Lijst van de Burgemeester.

Pivin kan met een uitgebreid palmares naar de kiezer. Zijn gemeente is goed gerund, er hangen overal camera’s, een flink aantal straten werd heraanlegd, er kwam een derde gemeentelijke crèche bij, de renovatie van het OCMW-bejaardentehuis Jourdan is volop aan de gang en in de De Neckstraat ging Belgian Chocolate Village open.

Voorts kreeg de gemeente van het Brussels gewest nog een vernieuwd Simonisplein cadeau, van gemeenschapscentrum Platoo de populaire zomerbar Eliza en van de Vlaamse overheid twee fonkelnieuwe onderwijscampussen en een nieuwe Nederlandstalige bib.

Toch hebben oppositiepartijen PS en Ecolo-Groen de nodige kritiek. Het nieuwe chocolademuseum is volgens hen een prestigeproject, dat veel kost en weinig oplevert voor de buurt. Idem voor het internationaal circuscentrum CirK, dat in de maak is. De groenen verwijten de burgemeester bovendien te weinig aandacht voor participatie en de zwakke weggebruiker. PS vindt dat er te weinig is gebeurd voor de jongeren.

Dat er in de gemeente iets moet gebeuren voor de jeugd, hebben zowat alle partijen intussen begrepen. Het kleine maar dichtbevolkte Koekelberg heeft de grootste concentratie jongeren van het gewest en de jeugdwerkloosheid is aanzienlijk.

Net als vorige keer zijn er 27 zetels te verdelen. Pivin hoopt met een lijst waarop, behalve MR, ook DéFI en de Vlaamse partijen SP.A, Open VLD en CD&V staan, opnieuw de absolute meerderheid te halen. Zelf heeft hij zin om er nog een vierde termijn aan te breien. Intussen loopt zijn gedoodverfde opvolger Lucas Ducarme (plaats 3 op de LB) zich warm.

Omdat Pivin ook burgers - zonder partijkaart - op zijn lijst wilde, waren de plekken voor de andere partijen op LB beperkt. CDH kreeg niet de gevraagde twee plaatsen en besloot daarop afzonderlijk naar de kiezer te trekken, met een burgerlijst genaamd Alternative Humaniste. Pivin heeft er dus een concurrent bij. Ook de PS, die nu acht zetels heeft, zal zich wellicht niet onbetuigd laten. Lijsttrekker daar is opnieuw Ahmed Laaouej, sinds vorig jaar ook PS-fractievoorzitter in de Kamer. De kleurrijke PS-lijst zal vermoedelijk een flink deel van de allochtone kiezers kunnen bekoren. Ecolo-Groen presenteert een lijst met flink wat Nederlandstaligen. Wouter Hessels kreeg de tweede plaats, de ervaren Tinne Van der Straeten de derde.

Voor het eerst is er een N-VA-lijst. Die moest inderhaast herverdeeld worden na het recente overlijden van lijsttrekker Aster Van de Velde. Het werd een minilijst met twee namen.

De inzet

Philippe Pivin behaalde met zijn Lijst van de Burgemeester al drie keer een absolute meerderheid. Zullen zijn uitdagers daar verandering in kunnen brengen?

De Vlaamse schepen

Het moet al raar lopen wil Dirk Lagast (SP.A) niet opnieuw Vlaamse schepen worden. Net als Open VLD en CD&V staat SP.A al jaren op de lijst van burgemeester Philippe Pivin (MR). Het heeft de Vlaamse socialisten geen windeieren gelegd. Robert Delathouwer was schepen vanaf 1989. Twee jaar geleden gaf hij de fakkel door aan Lagast. Ook deze keer is er binnen de LB de afspraak dat Lagast Vlaamse schepen wordt, tenminste als hij wordt verkozen. Lagast kreeg de negende plek en staat dus achter Lamia Khan van Open VLD, die een goede vierde plek kon versieren.

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Philippe Pivin (LB): “In Koekelberg moet het goed leven zijn. Daarom willen we dat de regels die het leven aangenaam maken, nageleefd worden. Het aantal agenten en camera’s moet omhoog en de schoolomgevingen moeten veiliger. Voorts willen we de publieke dienstverlening verbeteren: meer plaatsen in de crèches, een jeugdgemeenteraad en lezingen voor senioren.”

Ahmed Laaouej (PS): “Koekelberg moet een propere en attractieve gemeente voor jonge gezinnen, ook uit de middenklasse, worden. Daarom moeten crèches en scholen worden uitgebreid. Voorts willen we voor de talrijke jongeren in de gemeente een jeugdhuis en ook een antenne van Actiris.”

Anne Tyssaen (Ecolo-Groen): “In Koekelberg moeten meer en betere fietspaden komen. Ook willen wij een transparanter bestuur. Alle mandaten moeten worden bekendgemaakt en de gemeenteraadszittingen moeten aantrekkelijker zijn voor het publiek. Voorts heeft Koekelberg nood aan extra speeltuintjes en groen.”

Véronique Lefrancq (Alternative Humaniste): “Wij hechten veel belang aan de levenskwaliteit: netheid, geen verspilling, veiligheid en een goede verlichting, ook in de parken. Voorts moeten de jongeren van Koekelberg een jeugdhuis krijgen en gratis faciliteiten voor sport en cultuur. We willen ook dat de burger permanent zijn zeg kan doen, niet alleen op 14 oktober.”

Honorata Andrzejewska (N-VA): “Veiligheid, veiligheid en nog eens veiligheid. Dat betekent meer politie, de oprichting van buurtinformatienetwerken en de fusie van de zes politiezones. Voorts willen wij dat de zones 30 aan de scholen gerespecteerd worden en dat alle openbare diensten tweetalig zijn.”

Ook de partij Citoyen D’Europe M3E komt op in gemeente Koekelberg met Hafida Barghout als lijsttrekker.

Meest gelezen