Wat staat er op het spel in Sint-Gillis?
Burgemeester Charles Picqué (PS) dingt met de Lijst van de Burgemeester voor de laatste keer mee naar de burgemeesterssjerp. Hij zal in de loop van de volgende bestuursperiode de fakkel doorgeven, maar dat is vooralsnog geen punt in de campagne.
Al 33 jaar bestuurt Charles Picqué Sint-Gillis, als burgemeester of als minister of als minister-president. Het maakt niet uit. Sint-Gillis is in die drie decennia enorm veranderd. In de late jaren 1970, begin jaren 1980 was de gemeente aan het wegdeemsteren. Zonder de armen te verjagen is hij erin geslaagd om van Sint-Gillis een gemeente te maken, die geliefd is bij een jong en hoogopgeleid publiek - inbegrepen bobo’s en artiestiekelingen - die dan eerder naar Ecolo neigen dan naar de PS. Politiek kan pijnlijk ironisch zijn. Picqué is van plan om op de ingeslagen weg verder te gaan, onder meer met de uitbreiding van het woningpark met 200 tot 250 betaalbare appartementen: “Er is een grote vraag naar huurwoningen van de Grondregie. Een uitbreiding met een paar honderd woningen moet financieel haalbaar zijn.”
Ook in 2012 haalde Picqué met 19 zetels op de 35 de absolute meerderheid, maar in plaats van de mandaten onder socialisten te verdelen, koos hij ervoor om met de MR en Open VLD (zes zetels) te besturen. De samenwerking tussen Picqué en Patrick Debouverie (MR) verloopt tot beider tevredenheid. Debouverie wil dan ook opnieuw schepen van Economische Ontwikkeling worden. Of dat in de volgende bestuursperiode effectief zo zal zijn, hangt van de uitslag en de uiteenlopende programma’s af. Picqué heeft na iedere verkiezing opnieuw met alle partijen gepraat. De groenen (acht zetels) staan al lang te trappelen om mee te besturen. En ook vaste waarde Vincent Henderick (CDH, twee zetels) zou vast geen schepenzitje afslaan.
Picqué heeft nooit gedacht dat een absolute meerderheid halen gemakkelijk zou zijn. Zeker niet nu politieke versnippering om de hoek loert. Nu zijn er vier partijen in de gemeenteraad, maar op 14 oktober dingt ook DéFI naar de gunst van de kiezer en wie weet haalt ook de radicaal linkse PTB voor de eerste keer een zetel. Sint-Gillis heeft een traditie van radicaal linkse partijtjes die elkaar bekampen, maar nooit slaagde één erin om in de gemeenteraad te geraken. Maar de PTB doet het goed in de peilingen.
Wanneer geeft Picqué de fakkel door? “Niet na één of twee jaar, dat zou niet eerlijk zijn tegenover de kiezer. Ik wil een aantal projecten zoals de verkaveling van de gevangenis en de renovatie van de gebouwen van de NMBS afwerken. Een of twee jaar voor de verkiezingen van 2024 zal ik weggaan.”
Wie hem gaat opvolgen, is nog niet geweten. Afgaande op de samenstelling van de lijst maken schepen Cathy Marcus en OCMW-voorzitter Jean Spinette de meeste kans. Maar schepen Carlo Luyckx, die op de vijfde plaats staat, had in 2012 meer voorkeurstemmen dan die twee.
Een Brusselse gemeente die in trek is bij hoogopgeleiden is dat ook bij de Vlamingen. Nu zitten er vier Nederlandstaligen in de gemeenteraad: twee groenen, één Open VLD’er en één SP.A-schepen. Open VLD en Groen trekken met nieuwe kandidaten naar de verkiezingen. Beide partijen hebben twee kandidaten op de MR- en de Ecolo-Groen-lijst. Ook de SP.A heeft twee plaatsen. Op de CDH-lijst staat één kandidaat van CD&V.
De inzet
Behoudt Charles Picqué de absolute meerderheid? Blijven de liberalen mee besturen of hijst Picqué toch de groenen aan boord? Ecolo-Groen staat al lang te trappelen voor machtsdeelname.
De Vlaamse schepen
Willem Stevens (SP.A) is sinds 2009 Vlaamse schepen in Sint-Gillis. Hij staat opnieuw op de Lijst van Charles Picqué (PS), wat hem uitzicht biedt op vervolg. “Maar eerst opnieuw verkozen worden,” zegt Stevens. Stevens mocht onlangs nog een nieuwe Nederlandstalige bibliotheek inhuldigen. Hij is ook schepen van Duurzaamheid. Dat geeft hem in het hippe en zeer diverse Sint-Gillis visibiliteit bij anderstaligen. Stevens hoopt op twee SP.A-verkozenen.
Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?
Charles Picqué (LB): “Zes jaar tussen twee verkiezingen is lang. Daarom wil ik een jaarlijkse evaluatie - samen met de bewoners - van de voortgang van onze beleidsovereenkomst. We moeten de volgende bestuursperiode de democratische werking van de gemeente versterken met onder andere een raadgevende assemblee. Verder wil ik boven op de uitbreiding van de huisvesting en de kinderopvang de gemeente ook ‘vergroenen’ met punctuele ingrepen.”
Patrick Debouverie (MR): “De verdere economische ontwikkeling van het centrum van Sint-Gillis en de Waterloosesteenweg is belangrijk, maar de grootste uitdaging voor de komende zes jaar wordt de economische ontwikkeling van de Zuidwijk. Een bloeiende plaatselijke economie betekent ook tewerkstelling, sociale cohesie en gemengde buurten. Uiteraard in samenspraak met de inwoners.”
Catherine Morenville (Ecolo-Groen): “In het huidige college cumuleren zes van de acht schepenen en de burgemeester. Als wij in het volgende college zitten, zullen onze schepenen niet cumuleren. Een gemeente van 50.000 inwoners heeft recht op voltijdse bestuurders. Wij willen ook objectieve criteria om een appartement van de Grondregie toe te kennen, zonder afwijkingen zodat vriendendiensten niet langer kunnen. In de gemeentelijke vzw’s moet ook de oppositie vertegenwoordigd zijn.”
Vincent Henderick (CDH-CD&V): “De kloof tussen hoog en laag Sint-Gillis moet worden gedicht. Wij willen een beleid op maat van de wijken, met ook een participatief budget per wijk, sportinfrastructuur op maat van de wijken en een openbare ruimte en winkel- en horecazaken die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.”
De partijen die ook een lijst indienden in gemeente Sint-Gillis zijn DéFI, met Emmanuel De Hemricourt-De Grunne als lijsttrekker, PTB-PVDA met Loïc Fraiture als lijsttrekker, B.U.B. met Giuseppe Baudewyns als lijsttrekker, Gauches Communes met Anja Deschoemacker als lijsttrekker en tenslotte QQVF met Paul Willems als lijsttrekker.
