Wat staat er op het spel in Sint-Jans-Molenbeek?

Een Molenbeeks bestuur zonder de PS. Het beloofde geen walk in the park te worden voor burgemeester Françoise Schepmans (MR). Maar ze kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De PS zet alles op alles om weer in het bestuur te geraken.

Gaat Françoise Schepmans het nog een legislatuur lang redden als burgemeester? Volgens een peiling uit het voorjaar zou de huidige liberale Lijst van de Burgemeester meer stemmen halen dan de PS, die twintig jaar lang de burgemeester voor Molenbeek had geleverd: Philippe Moureaux. Hoewel die in 2012 een voorakkoord op zak had met Ecolo en CDH, wist toenmalig eerste schepen Françoise Schepmans die partijen te overtuigen samen, zonder de PS, voor een nieuw politiek bestuur te gaan. Ze stelde een bestuur samen met schepenen van MR, Ecolo en CDH.

Die blikken tevreden terug op deze legislatuur. Het schepencollege kwam voor grote uitdagingen te staan, zoals de schulden die jarenlang onder het tapijt waren geveegd en natuurlijk de aanslagen, die Molenbeek in de hele wereld onder de belangstelling hebben gebracht.

Ondanks de moeilijkheden werden toch heel wat afspraken uit het meerderheidsakkoord gehaald. Er klinken dan ook positieve geluiden om de samenwerking voort te zetten. Maar er liggen grote uitdagingen op de loer. De socialisten maken een comeback met Catherine Moureaux, de dochter ván. Ondertussen staat ook DéFI te trappelen om in de meerderheid te stappen. De peiling van afgelopen voorjaar toont aan dat dat niet onrealistisch is.

Ook de N-VA komt om de hoek loeren. De Vlaams-nationalisten gooien een cabinetard van Theo Francken in de strijd, de relatief onbekende Laurent Mutambayi. Dan zijn er nog Parti Islam, met lijsttrekker Lhoucine Aït Jeddig, en de nieuwe lijst van Hassan Rahali, die de SP.A vaarwel zei en met ACT’Molenbeek voor een echte burgerlijst gaat.

De inzet voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt bij zowel de partijen van de meerderheid als de oppositie de jeugd te zijn. Meerdere partijen pleiten voor extra investeringen in het onderwijs. Daarnaast komen verschillende partijen met concrete plannen om sluikstorten tegen te gaan en de netheid in de gemeente te verbeteren.

De grootste uitdaging wordt mobiliteit. Zullen er ambitieuze plannen worden gesmeed om de openbare ruimte radicaal anders in te richten? Worden pleinen parkeerplaatsvrij gemaakt? Schoolstraten autovrij? Aan Nederlandstalige kant lijkt er wel consensus te bestaan om de zwakke weggebruiker vaker voorrang te geven. Het zal een strijd zijn die binnen de lijsten moet worden uitgevochten, want binnen zowel de PS en SP.A als de CDH en CD&V klinken daarover verschillende geluiden. Eén ding is zeker: als de huidige Lijst van de Burgemeester voldoende stemmen zou halen, wil Schepmans verder met een sterkere meerderheid. In 2012 haalden de liberalen een krappe meerderheid, wat besturen niet gemakkelijk maakte. Zowel de PS en SP.A als DéFI en PVDA gaven flink tegengas. Gemeenteraden duurden vaak tot middernacht of langer. Zal dat probleem opgelost zijn met een samenwerking tussen Catherine Moureaux en Françoise Schepmans? Daarover wil geen van beiden zich voorlopig uitspreken.

De inzet

Na de defenestratie van Philippe Moureaux gaat de strijd tussen de MR en PS verwoed verder. De familie Moureaux rekent op een comeback met dochter Catherine. Kiest burgemeester Schepmans voor CDH of PS? Of mag Moureaux de kaarten verdelen?

De Vlaamse schepen

Met twee Nederlandstalige schepenen zijn de Vlamingen goed vertegenwoordigd in Molenbeek. Maar of Annalisa Gadaleta (Groen) en Jan Gypers (Open VLD) er in het volgende bestuur nog bij zullen zijn is onzeker. Gadaleta kreeg ruzie met Ecolo en komt met een eigen lijst op. Gypers laat de beste plaats op de lijst van burgemeester Schepmans aan Khadija Zamouri. Verder keuze te over voor de Nederlandstalige kiezer met Benjamin Dalle (CD&V) op de CDH-lijst, en Tania Dekens en Jef Van Damme op de PS-lijst van Catherine Moureaux. N-VA schuift Laurent Mutambayi naar voren als lijsttrekker.

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Françoise Schepmans (LB): genoeg plaatsen in de scholen en uitwisselingen tussen het Frans- en Nederlandstalig onderwijs. Daarnaast zet de lijst in op sport en cultuur.

Catherine Moureaux (PS-SP.A): de PS wil Molenbeek terug aan de Molenbekenaar geven. Het vertrouwen in de politiek moet opgekrikt worden. De PS zet verder in op jeugd en onderwijs, maar ook op ouderen.

Ahmed El Khannouss (CDH-CD&V+): met sensibilisering op school, een tijdelijk containerpark en camera’s sluikstorten aanpakken. Strenger optreden tegen kleine criminaliteit. Er moet meer geld gaan naar onderwijs.

Annalisa Gadaleta (Groen): pleinen moeten echte leefruimtes worden. Het gemeenteplein moet verkeersvrij, en elke straat waar kinderen naar school gaan, moet een schoolstraat worden.

Sarah Turine (Ecolo Samen): de investeringen in onderwijs moeten de komende jaren verdubbelen. Er moet een tweetalige gemeenteschool komen. De gemeente moet schoner en groener.

Michaël Vossaert (DéFI): elke klas moet naast een gewone docent ook remedial teachers krijgen. Er is een extra gemeenteschool nodig. De personenbelasting moet omlaag, en de uitgaven moeten onder de loep.

Dirk De Block (PTB-PVDA): huiswerkbegeleiding moet gratis worden in alle scholen. Werken aan publieke woningen mogen niet langer worden uitbesteed aan bedrijven buiten Molenbeek. De wachtlijsten voor sociale woningen moeten korter, en er moeten tien extra wijkgezondheidscentra komen.

Nog partijen die opkomen in gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn: N-VA met Laurent Mutambayi als lijsttrekker, Citoyen D'Europe M3E met Noureddine Lahrach als lijsttrekker, Islam met Lhoucine Aït Jeddig en tenslotte Molenbeek Act met Hassan Rahali als lijsttrekker. 

 

Meest gelezen