Wat staat er op het spel in Sint-Joost-ten-Node?

Drie dagen na de gemeenteraadsverkiezingen viert de huidige burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, zijn vijftigste verjaardag. De PS’er wil die mijlpaal met de tricolore sjerp aan kunnen vieren, en die kans is niet denkbeeldig. Of leiden de kleine en grotere schandalen na 65 jaar toch tot een val van het socialistische bewind?

De eerste schepen van Sint-Joost, Mohamed Azzouzi, werd in juni van de PS-kieslijst geschrapt, omdat hij meer niet dan wel kwam opdagen voor gemeente- en collegeraden. Bovendien liet hij het personeel van het OCMW, dat onder zijn bevoegdheid valt, maar betijen. Gevolg: de OCMW-boekhouding klopte van geen kanten, en twee diensthoofden werden er ontslagen. Azzouzi zou de OCMW- voorzitter en twee raadsleden bovendien bedreigd hebben. Daarvoor werd hij door de disciplinaire instantie van de PS op het matje geroepen, maar de schepen daagde niet op.

Toen de gemeenteraad lucht kreeg van het boekhoudkundig geknoei, kondigde Kir prompt aan dat er geen gemeenteraad meer zou plaatsvinden voor de verkiezingen. Zo kon de oppositie geen vragen meer stellen over die netelige zaak. “Bijna zeventig jaar dezelfde partij aan de macht, dat leidt tot cliëntelisme en paternalisme,” klinkt het bij de oppositie, die aanstuurt op een wisseling van de wacht. Uitdaagster Zoé Genot (Ecolo) is ervan overtuigd dat de groenen met alle andere partijen samen de macht van de socialisten kunnen breken. Bij de vorige verkiezingen hadden die immers maar net genoeg zetels voor de absolute meerderheid.

Maar Kir is niet van plan zijn zitje zomaar op te geven en voert daarvoor, in de bewoordingen van MR-gemeenteraadslid Geoffroy Clerckx, een “politiek van brood en spelen”. De burgemeester schonk zijn inwoners al “de goedkoopste administratieve documenten van het land”, bestelde een studie van 200.000 euro naar een site voor rituele slachtingen (die waarschijnlijk binnenkort gewestelijk worden afgeschaft), gebruikt mensenhandel als argument om bordelen te sluiten en laat de gemeente systematisch prostitutiepanden opkopen. Hij regelde gratis kinderopvang op de Franstalige gemeentescholen en zet graag in op feestzalen en feestjes voor alle gemeenschappen.

Om stemmen te ronselen bij vakantievierende kiezers, trok de Tennoodse burgervader deze zomer zelfs naar Bulgarije en Turkije. Al in 2015 woonden er Sint-Joost meer Bulgaren (1.400) dan Turken (1.000). Maar de meeste van die Bulgaren zijn van Turkse afkomst, net als de burgemeester. Tussendoor vloog hij even terug naar Brussel om het idee van een Guy Cudellplein te lanceren, op 21 juli een snel opgezet Bal Populaire bij te wonen, en even kreukvrij als altijd acte de présence te geven op een feestje van de Guinese gemeenschap. In Turkije ging hij graag op de foto met de burgemeester van Emirdag – waar de meeste Belgische Turken vandaan komen –, een lid van de extreemrechtse Grijze Wolven.

Grote infrastructuurprojecten vorderen echter met een slakkengang. Zo duurt de renovatie van het zwembad al bijna tien jaar, en is van de beloofde renovatie van het Sint-Lazarusplein nog niets te zien. Ook van de uitbreiding van de Nederlandstalige school, die in het bestuursakkoord stond ingeschreven, is niets in huis gekomen.

De inzet

Wordt de absolute meerderheid van de PS na decennia doorbroken? Of vormen alle anderen samen één monsterverbond om Emir Kir van de troon te stoten?

De Vlaamse schepen

Béatrice Meulemans (67) had haar twee termijnen als schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden graag verlengd. Dat ze de beloofde uitbreiding van de Nederlandstalige school niet kon verwezenlijken, werd haar aangerekend. Met marketingdirecteur Lydia Desloover (53) koos de SP.A voor vernieuwing. Zij krijgt de vierde plaats op de Lijst van de Burgemeester, en maakt dus veel kans om de nieuwe Vlaamse schepen te worden. Als Ecolo-Groen er toch in slaagt een alternatieve coalitie op de been te brengen is Frédéric Roekens, nummer twee op die lijst, de gedoodverfde kandidaat.

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Emir Kir (LB): de socialisten willen het zwerfvuil bestrijden, de herinrichting van de openbare ruimte in goede banen leiden en het samenleven bevorderen. “Inwoners moeten trots zijn, en zich veilig voelen,” zegt woordvoerster Murielle Deleu. Een tweede Nederlandstalige school staat in het kiesprogramma, net als zes jaar geleden.

Zoé Genot (Ecolo-Groen): de groenen strijden voor leefbaarheid, deugdelijk bestuur en een goed jeugdbeleid. “Wij willen een mobiliteitsplan dat sluipverkeer uit de kleine straten houdt, en een algemene zone 30,” zegt Genot. Aanwervingen moeten transparant verlopen, en de jeugdhuizen moeten opgeleid personeel krijgen.” De groenen ijveren voor meer capaciteit in de Nederlandstalige school.

Geoffroy Clerckx (MR-Open VLD): voormalig schepen Clerckx wil het respect van bestuur én inwoners voor regels omhoog krikken. “De gemeente moet handhaven, maar dan moet ze zelf ook de regelgeving volgen. Daarnaast moet Sint-Joost harder optreden tegenover wangedrag als geluidsoverlast, sluikstorten, joyriden, spuwen op straat of vrouwen lastigvallen.” Clerckx plant investeringen in de schoolinfrastructuur, “een veel dringendere nood dan 15 miljoen euro betalen voor een prestigeproject als het Maison des Cultures”.

Eric Jassin (CDH-Indépendant): schepen en lijsttrekker Jassin pleit voor sancties voor sluikstorters, het dynamiseren van de wijkcomités, en wil zijn beleid rond openbare werken graag voortzetten. Hij plant een aantal grote projecten zoals de renovatie van de begraafplaats, en die van het klooster in de Overvloedstraat. Daarin moeten een Frans- en Nederlandstalige school komen.

Nathalie Erkan (DéFI): de nieuwe lijsttrekster vraagt meer politieke transparantie, en wil meer evenementen die mensen van allerlei afkomsten aantrekken. Speerpunt is de start van systematisch overleg met de handelaars bij wegenwerken.

Andere partijen die opkomen in gemeente Sint-Joost-ten-Node zijn: N-VA met Kris Van Doorsselaere als lijsttrekker en Liste Communale met Thierry Balsat als lijsttrekker. 

Meest gelezen