Wat staat er op het spel in Sint-Pieters-Woluwe?

Het lommerrijke Sint-Pieters-Woluwe stevent af op een bitse verkiezingsstrijd. De liberale oppositie, onder leiding van MR-politica Alexia Bertrand, zint op wraak, maar huidig burgemeester Benoît Cerexhe vindt zes jaar bestuur niet genoeg en gaat voor een tweede termijn.

Even terug naar 2012. Benoît Cerexhe (CDH) deed het onmogelijke. Hij brak een voorakkoord met de liberalen en smeedde een nieuwe coalitie met groenen, onafhankelijke liberalen en DéFI. De liberalen werden voor het eerst in jaren naar de oppositiebanken verwezen. En daar zitten ze duidelijk niet graag.

“Het liberalisme zit in Sint-Pieters-Woluwe in het DNA,” zegt Bertrand, die kabinetschef is bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ze liet overigens al verstaan dat ze, als zij verkozen wordt, opstapt bij Reynders en voltijds burgemeester zal zijn. De ambitie ligt torenhoog, het zelfvertrouwen bij de liberalen is voelbaar. Zes jaar Cerexhe is genoeg.

Het raakt de burgemeester zijn koude kleren niet. “De inzet van de verkiezingen? Ik wil met mijn ploeg de gemeente verder doen evolueren,” zegt burgemeester Cerexhe. Zes jaar bestuur is voor hem duidelijk lang niet genoeg. Hij is niet onder de indruk van de oppositie, die in Sint-Pieters-Woluwe bestaat uit liberalen en één eenzame PS’er.

Het Dumonplein: een symboolstrijd

Het symbooldossier van de gemeente­politiek is het Dumonplein in Stokkel, aan de rand van de gemeente. Die handelskern aan de metrohalte, waar ook de markt neerstrijkt, kreeg een make-over waar bijzonder veel over is gebakkeleid in de gemeenteraad. Een nachtmerrie volgens de liberale oppositie, symbool voor het wanbeheer van de gemeente. Een prachtig vernieuwde ontmoetingsplek volgens de meerderheid, symbool voor het nieuwe elan in Sint-Pieters-Woluwe.

De soap van het Dumonplein is nog niet voorbij. “De gemeente heeft haar belangrijkste patrimonium gewoon in de uitverkoop gezet en overgeheveld naar het Gewest in ruil voor subsidies,” zegt Bertrand.

Volgens de liberale oppositie is niemand tevreden over de heraanleg, die slecht zou zijn voor de verkeersveiligheid en de mobiliteit. “Overal in Brussel leggen ze trams aan in eigen bedding, hier in Sint-Pieters-Woluwe sturen ze de auto’s gewoon over de tramsporen,” treedt Open VLD’ster Carla Dejonghe haar lijsttrekster bij.

“In tegenstelling tot het vorige gemeentebestuur, hebben wij wél aandachtig geluisterd naar de bewoners van Sint-Pieters-Woluwe,” zegt de burgemeester. Toen er protest kwam tegen een volledig autovrij plein, heeft het gemeentebestuur inderdaad het geweer van schouder veranderd en toch gekozen om tijdelijke parkeerplaatsen toe te staan. “Het plein is van een parking veranderd in een gezellige ontmoetingsplek, waar het over de koppen lopen is,” zegt de Nederlandstalige schepen Helmut De Vos (CD&V) niet zonder enige trots.

“We hebben de gemeente uit het isolement gehaald,” zegt Cerexhe. “De liberalen waren in een oorlog verzeild geraakt met het Gewest en wij hebben de banden opnieuw aangehaald.”

Bertrand blijft er onbewogen bij. “Ik kan u al zeggen wat we niet gaan doen: de gemeente verder uitverkopen.”

De inzet

Wie wordt de burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe? Dat is de belangrijkste politieke vraag in de rijke gemeente langs het Woluwepark. Keert de gemeente terug naar de liberale stal, of slaagt huidig burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) erin zijn coalitie te versterken? 

De Vlaamse schepen

De politieke hoogspanning in Sint-Pieters-Woluwe spaart ook de Nederlandstaligen niet. Schepen Helmut De Vos (CD&V) is trots op de nieuwe Mooi-Bosschool, een renovatie die hij tot een goed einde bracht. Zijn tegenstander Carla Dejonghe (Open VLD) prikt die school dan weer op haar eigen palmares, omdat zij het dossier tijdens de vorige legislatuur heeft opgestart. “Ik vind het jammer dat de schepen zo weinig heeft kunnen doen,” zegt Dejonghe. “Hij weegt niet zwaar genoeg door.” De Vos op zijn beurt wil gewoon rustig verder doen. “Ik wil mijn werk afmaken.”

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Benoît Cerexhe (LB): “Ik wil de gemeente verder laten evolueren. We willen dat het hier goed wonen is, met aangename openbare ruimtes, veilig verkeer en betere banden tussen de burgers. We zijn nu al de groenste gemeente van Brussel, maar we willen een voorbeeldgemeente worden voor de rest van het land wat groene economie en digitale dienstverlening betreft.”

Serge de Patoul (DéFI): “DéFI staat garant voor goede openbare financiën en een degelijk bestuur. We focussen op twee punten. De convivialité, het gezellig samenleven, is essentieel voor de sociale cohesie. En we gaan daarnaast voor goed bestuur. We zullen veel aandacht hechten aan heldere communicatie. Want iedereen moet mee.”

Alexia Bertrand (Open MR): “De belastingen moeten naar omlaag, het sportcentrum moet dringend vernieuwd worden en de gemeente moet een tandje bijsteken om de vergrijzing op te vangen. Er moet een centraal infopunt komen voor senioren. De gemeente is goed bedeeld, we kunnen dit alleen verwezenlijken. We gaan de gemeente niet verder verkopen aan het gewest voor subsidies.”

Caroline Lhoir (Ecolo-Groen): “Wij willen van Sint-Pieters-Woluwe een voorbeeldgemeente maken op het vlak van participatie, groen energiebeleid en solidariteit. Kangoeroewoningen, bioproducten, meer fietsers op straat en een groot participatief budget moeten daarvoor zorgen.”

Cécile Vainsel (PS-SP.A): “De burgers zijn tijdens deze legislatuur niet genoeg geraadpleegd. We moeten met alle burgers samen de grote werven van de gemeente aanpakken. We willen de lokale democratie heruitvinden. De gemeente moet dringend beter communiceren en het vele beschikbare geld besteden aan solidariteit voor alle generaties Woluwenaars.”