Wat staat er op het spel in Ukkel?

Om de Ukkelse MR van de macht te houden is een kleine aardverschuiving nodig. De kans is reëel dat de volgende burgemeester Boris Dilliès heet. Alhoewel.

Dat het bestuur dat na de volgende verkiezingen aantreedt met man en macht de mobiliteitsproblemen moet aanpakken, wordt door weinigen tegengesproken. Ukkelaars van alle rang en stand, in de tien sociologische wijken die de gemeente telt, klagen steen en been over het verkeer dat zich vastrijdt. Maar er zijn nog andere uitdagingen: de dreigende dualisering en verpaupering van de wijken langs de Alsembergsesteenweg en de tanende handel in het centrum. Stilstand is geen keuze.

Met 21 van de 41 verkozenen had de MR in 2012 een nipte absolute meerderheid. Toch koos blauw ervoor om met de CDH (drie verkozenen) én DéFI (vijf verkozenen) in zee te gaan.

De MR mag dan beresterk lijken, niet alles is koek en ei. Zo is er het afvoeren van voormalig burgemeester Armand.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die niet lang geleden zijn zinnen gezet had op de burgemeesterssjerp, laat dan weer de kelk aan zich voorbijgaan. En dan is er eerste schepen Marc Cools, die de partij de rug heeft toegekeerd. Hij komt met een eigen lijst: Uccle en avant! Dit alles zal de MR zetels kosten. De vraag is hoeveel.

Zal de MR - als ze weer aan zet is - opnieuw kiezen voor CDH en DéFI of ruilt ze DéFI in voor Ecolo? Beide scenario’s zijn mogelijk. Omdat de MR rekening houdt met zetelverlies, zal ze kiezen voor een sterke derde, want dat de CDH als dank voor bewezen diensten in Wallonië opnieuw mag aanschuiven is een certitude. Ecolo haalde in 2012 zeven zetels, meer dan DéFI, maar Emmanuel De Bock, lijsttrekker van DéFI, rekent op een flinke zetelwinst: twee tot vijf verkozenen meer. De Bock meent dat in Ukkel alles mogelijk is: “Het is de kiezer die de kaarten schudt en beslist of de MR ‘incontournable’ is.”

Omdat de socialisten met nieuwe gezichten naar de kiezer trekken – Claudine Verstraeten en Françoise Dupuis spelen niet meer mee – is voorspellen moeilijk. In 2012 had de partij vijf verkozenen, evenveel als DéFI. Opvallend is dat op de vijfde plaats de SP.A’er Dirk Dobbelaere staat. “De Vlamingen zijn een vaste waarde in Ukkel en Dirk is heel actief in de gemeente,” zegt plaatselijk PS-kopman Bernard Hayette.

Het valt trouwens op dat alle partijen, op DéFI na, Vlamingen op hun lijst hebben. Bij christendemocraten, groenen en Uccle en avant! houden ze het bij één kandidaat. Bij de socialisten twee, maar bij de liberalen kon voormalig minister Jean-Luc Vanraes vier plaatsen bedingen op de MR-lijst. Nu zijn er twee Open VLD-verkozenen. Langs Vlaamse kant is het uitkijken naar de prestaties van de N-VA, waar Margareta De Belder zelfverzekerd naar de kiezer trekt. Vlaamsgezinde Ukkelaars kijken met gemengde gevoelens naar de komst van de N-VA: er zijn maar een goede 1.500 Nederlandstalige kiezers en de kansen van de Vlaams-nationalisten worden niet hoog ingeschat. De stemmen zijn dan verloren - voor de Vlamingen en de MR-lijst.

De inzet

MR en het kleine CDH lijken elkaar te vinden. Hamvraag is of Céline Fremault haar regionaal ministerschap plaatselijk kan verzilveren. Of gaat de Ukkelse CDH de dieperik in? DéFI en Ecolo strijden intussen om de tweede plaats.

De Vlaamse schepen

Ukkel heeft geen Vlaamse schepen, maar een Nederlandstalige voorzitter van het OCMW. Dat is sinds 1999 Jean-Luc Vanraes (Open VLD) die zich vorig jaar heeft laten vervangen door partijgenoot Stefan Cornelis. Vanraes wordt er volgend jaar 65.

Carine Gol-Lescot (MR) is schepen van Franse en Nederlandstalige Culturele Aangelegenheden. Gol-Lescot doet haar werk volgens Nederlandstalige Ukkelaars voorbeeldig. Naar verluidt zijn er Franstalige gegadigden voor het voorzitterschap van het OCMW. In dat geval zou er wel een Vlaamse schepen kunnen komen.

Lijsttrekkers aan het woord, wie wil wat?

Boris Dilliès (MR): “Veiligheid blijft een prioriteit, samen met participatie. Samen met de MIVB en de NMBS willen we de mensen warm maken voor het openbaar vervoer en elektrische fietsen promoten.”

Marc Cools (Uccle en Avant!): “Natuurlijk moeten er oplossingen komen voor de mobiliteitsproblemen, maar wat wij naar voren schuiven is de wijkontwikkeling. Ukkel mag geen duale gemeente worden. Een succesvolle handel is daarvoor belangrijk.”

Emmanuel De Bock (DéFI): “Mobiliteit, netheid en een rigoureuzer financieel beheer. De jongste twintig jaar is de onroerende voorheffing met zestig procent gestegen. De belastingen moeten omlaag.”

Céline Fremault (CDH): “Wij willen een schepen van Participatie die alle acties coördineert, jaarlijkse ontmoetingen met de burgers, een participatief budget, meer adviesraden en raadplegingen van de wijken.”

Bernard Hayette (PS): “Het schepencollege moet opnieuw een sociale politiek voeren. Sinds de crisis van tien jaar geleden is er veel verborgen armoede in Ukkel, zoals bejaarden die moeite hebben om hun onroerende voorheffing te betalen. Die onroerende voorheffing is al te fel gestegen.”

Thibaud Wyngaard (Ecolo): “Mobiliteit is prioritair. De gemeente kan niet alles alleen, maar het openbaar vervoer moet worden versterkt, en er moeten tien kilometer fietspaden bijkomen en ook fietsboxen. In de wijken moet zone 30 de norm worden.”

Margareta De Belder (N-VA): “Veiligheid, netheid en aandacht voor de middenstand. Het centrum van Ukkel loopt leeg. De MR is sinds vele jaren aan de macht, de mensen willen verandering.”

Ook de partij Citoyen D'Europe M3E komt op in gemeente Ukkel met Francesco De Angelis als lijsttrekker. 

Meest gelezen