"Schaf Comic Sans af" en 4 andere voorstellen op "Jij Kiest" die ons deden (glim)lachen

Op jijkiest.be zijn ondertussen al ruim 7000 voorstellen ingediend. Doorgaans zijn die voorstellen ernstig bedoeld en gaat het om echte ideeën om het leven in de stad of gemeente (nog) aangenamer te maken. Maar af en toe zit er eens eentje bij die de redactie luidop doet lachen, instemmend knikken of de wenkbrauwen fronsen. De kanshebbers op een plaatsje in onze Hall of Fame. De 5 leukste voorstellen vindt u hier terug.

1. Geen Comic Sans

Peter en Julie belden deze morgen in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op MNM een indiener van zo’n voorstel even op. Ian uit Kontich stelt voor dat de gemeente stopt met het font  “Comic Sans” te gebruiken voor officiële documenten. Hij had een document nodig voor ouderlijke toestemming en merkte tot zijn grote verbazing op dat het volledige document in Comic Sans was opgesteld.

Ians foto van het document in Comic Sans

“Hoe kunnen andere naties ons land nu serieus nemen als wij met zo’n belachelijke font werken?” vraagt Ian zich af. In De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow zegt hij dat het font “te afgerond” en "kinderachtig" is. Hij stelt hij voor om het lettertype "Avenir" te gebruiken. De lokale politici reageerden al op het voorstel met de belofte om het font aan te passen.

Beluister hieronder het fragment uit de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. 

 

Op het gesprek met Ian in de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow is ondertussen ook al reactie gekomen van een luisteraar. Liesbeth uit Zomergem is leerkracht, en vertelt dat ze op haar school toch besloten hebben om Comic Sans te gebruiken voor het papierwerk. Uit onderzoek is immers gebleken dat Comic Sans het meest leesbare lettertype zou zijn voor mensen met lees- en leerproblemen, zoals dyscalculie en dyslexie. 

Beluister hieronder het fragment met de reactie uit de Grote Peter Van de Veire Ochtendshow.

2. Lelijk kartonnen paard

Een tweede voorstel is afkomstig van Dirk uit Aalst en gaat over de Ommegang van Dendermonde.  Deze Ommegang vindt eenmaal om de tien jaar plaats en vertelt het verhaal van het folkloristische paard Ros Beiaard, een paard uit de sage van de Vier Heemskinderen. Tijdens de Ommegang zitten vier Dendermondse broers op de rug van het Ros Beiaard dat gedragen wordt door de Pijnders.

BELGA/MAETERLINCK

De Aalsterse Dirk vraagt om bij de volgende Ommegang van Dendermonde een “pimped-out chromed-out kill bill pussy horse” te gebruiken, in plaats van “dat lelijk kartonnen ding”. Hij heeft immers een niet-nader genoemde Dendermondenaar ontmoet, en tijdens deze (fictieve?) ontmoeting ging het gesprek over dat bewuste paard.

“Al die mensen die tijdens de stoet staan te wenen, dat is van lelijke schaamte omdat ze daar weer met datzelfde paard zijn”, aldus de Dendermondenaar. “Dat terwijl jullie in Aalst elk jaar dan nog een prachtige stoet hebben met innoverende en internationaal gewaardeerde en bewonderde praalwagens.” Dirk raadt het stadsbestuur van Dendermonde dan ook aan om over te schakelen op een pimped-out, chromed-out kill bill pussy horse, uit naam van de anonieme Dendermondenaars “die bang zijn voor represailles”.

De foto van Dirk op "Jij Kiest"

Dat er al een jarenlange “vete” bestaat tussen de inwoners van Aalst en Dendermonde over het paard zou hier wel eens voor iets kunnen tussen zitten. In navolging van Dendermonde heeft ook Aalst een paard gebouwd, zij het een van balatum. Sommige Aalstenaars vinden de Ommegang van het Ros Beiaard immers een beetje een pathetische vertoning, en spotten er jaarlijks mee tijdens de carnavalsperiode. Dit tot grote woede van sommige Dendermondenaren. Tijdens het carnaval in Aalst wordt dit “Ros Balatum” door de stad gevoerd, een parodie dus op het Ros Beiaard.

3. Blaadjes in het bier

Boris uit Poperinge vindt dat de bomen die bladeren verliezen weg moeten bij jeugdhuis Den Couter. Nochtans vind je op jijkiest.be vooral de vraag naar méér bomen. Waarom moeten de bomen aan het jeugdhuis dan weg? Wel, “de blaadjes waaien gewoon in ons bier!”, aldus Boris. En dat is uiteraard zeer onhygiënisch.

Boris' foto van het jeugdhuis met de bomen

4. Een lelijk politiekantoor

Een ander voorstel is afkomstig van Jan uit Brakel. Hij vindt dat het politiekantoor in Brakel zodanig lelijk is, dat België er internationaal mee zou kunnen scoren. “Het gedrocht in kwestie is een prefab hoopje blokken gesteund door enkele witte beelden…, in een beeldhouwstijl die het hoofdkwartier van de Oost-Duitse Stasi niet zou misstaan”, aldus Jan. Met voldoende goede wil kan het politiekantoor volgens hem nog lelijker, zodat het op termijn kan concurreren met de Chinese muur en andere trekpleisters. “Zelfs Pyongyang zal jaloers zijn."

5. De Dendermondse mammoet

Dendermonde heeft, naast het eerder genoemde Ros Beiaard, ook een mammoet in haar bezit. Steven uit Dendermonde wil dat de Dendermondse mammoet de mascotte en ambassadeur van Dendermonde wordt. “Geef dit dier (en zijn 71 verwanten) de eer en glorie die hem/haar op deze eerbiedwaardige leeftijd toekomt.”

Het skelet van de mammoet werd in 1968 opgegraven in een zandgroeve door Hugo De Potter. Het dier moet ruim 28.000 jaar geleden geleefd hebben, wat van de mammoet dus de oudste inwoner van Dendermonde maakt. Het skelet is samengesteld uit onderdelen van 71 andere mammoetskeletten, “de neven en nichten”, aldus Steven.

De Dendermondse mammoet is uniek in België, omdat het volledig is opgebouwd uit originele onderdelen, afkomstig van mammoetenskeletten. De andere mammoet in België, die van Lier, is "onvolledig": sommige onderdelen van het skelet zijn nagemaakt in hout. De mammoet van Dendermonde is te bezichtigen in het stedelijk museum van de stad.

Meest gelezen