Videospeler inladen...

50 miljoen Facebookgebruikers slachtoffer van cyberaanval

Door een kwetsbare plek in de software van Facebook hebben hackers persoonlijke informatie kunnen bekijken van bijna 50 miljoen accounts. Facebook kondigt aan dat het probleem intussen werd opgelost. Uit veiligheidsoverwegingen moeten 90 miljoen gebruikers zich opnieuw inloggen. 

Door een fout in de software van Facebook konden hackers inloggegevens van 50 miljoen Facebook accounts bemachtigen. "We hebben ons onderzoek nog maar net gestart en moeten nog nagaan of deze accounts en de informatie werkelijk misbruikt werden", laat Facebook vandaag zelf weten. Over de aanvallers en waar ze gevestigd zijn, is voorlopig nog niets geweten. 

Facebook ontdekte dinsdag een fout in hun software. De kwetsbaarheid bevond zich in de "Weergeven als"- of ook wel de "View as"-functie. Via die functie kunnen gebruikers bekijken hoe hun account er voor anderen uitziet. En hackers konden die functie blijkbaar gebruiken om de inloggegevens van 50 miljoen gebruikers te bemachtigen.

Facebook resette uit voorzorg ook de accounts van 40 miljoen andere gebruikers die de "Weergeven als"-functie in het laatste jaar gebruikten. In totaal moesten daarom 90 miljoen gebruikers zich opnieuw inloggen. Ook bij andere platformen van Facebook, zoals Instagram, moeten sommige gebruikers zich opnieuw inloggen. Volgens de netwerksite is het niet nodig om wachtwoorden aan te passen. 

Of er Belgen bij de slachtoffers waren, is voorlopig niet bekend. 

Het is niet de eerste keer dat Facebook moet toegeven dat de privacy van hun gebruikers in het gedrang was. Bij een eerder privacyschandaal bleek dat het Brits bedrijf Cambridge Analytica informatie van 87 miljoen gebruikers kon inkijken.

Lees hieronder het Facebook-bericht van Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook:

Meest gelezen