© Clément Philippe - www.belgaimage.be

Facultatieve ziekteverzekering toch duurder, ondanks eerdere belofte van CM

De christelijke mutualiteit gaat de premie voor de facultatieve ziekteverzekering verhogen. De extra verzekering bestaat 4 jaar en heeft intussen 160 000 leden. Ze zullen tot 100 euro meer betalen per jaar. Bij de lancering vier jaar geleden zei de CM nog dat de jaarlijkse premie levenslang dezelfde bleef.

De facultatieve ziekteverzekering is niet verplicht. Het is een verzekering die je kunt nemen bovenop de wettelijke en aanvullende ziekteverzekering. De CM bood die vier jaar geleden voor het eerst aan. Ook andere mutualiteiten hebben gelijkaardige facultatieve verzekeringen.

Wie zo'n facultatieve ziekteverzekering neemt bij de CM krijgt 75 procent van een aantal ziektekosten terug. Bijvoorbeeld 75 procent van het remgeld bij de huisarts. Maar het gaat ook om de soms hoogoplopende supplementen bij tandzorg (prothesen, beugel,...), bij oogzorg (brillenglazen, lenzen,...), hoorapparaten,...

Waarom wordt de premie duurder?

Voor de aanvang van de verzekering werd kostenraming gemaakt. Vermits er geen accurate gegevens voor handen waren, moest er dus geschat worden. Nu vier jaar en 160 000 klanten later, blijkt dat die schatting te optimistisch was. De kosten blijken hoger. Om de verzekering leefbaar te houden, moet de premie omhoog, zegt de CM.

Hoeveel duurder?

Dat hangt af van een aantal factoren. Goed om weten is dat de berekening van de premie wijzigt:

- Tot nu toe bepaalde de instapleeftijd de premie. Die zou levenslang dezelfde blijven en enkel aangepast door indexering (levensduurte). Concreet: stel dat je op 20 jaar instapte, dan betaalde je een relatief laag bedrag. De gehanteerde logica is dat je de kost spreidt over lange termijn. Stel dat je instapte op 50 jaar dan betaalde je jaarlijks een hoger bedrag.

- Vanaf nu speelt de leeftijd waarop je instapt een rol. Maar naarmate je ouder wordt, verhoogt de premie telkens. Daarbovenop is er ook een jaarlijkse franchise van 30 jaar ingevoerd. Dat betekent dat de verzekerde vanaf nu per jaar de eerste 30 euro die terugbetaald zou worden, toch zelf moet betalen.

De meerkost variëert dus van hoe vaak je beroep doet op de facultatieve ziekteverzekering en je leeftijd. Het bedrag kan oplopen tot 100 euro extra per jaar.

Meest gelezen