AFP or licensors

Amerika sluit consulaat in Iraakse stad Basra na vermeende aanval van Iraanse milities

De Verenigde Staten hebben vandaag aangekondigd dat ze het consulaat in de Iraakse stad Basra zullen sluiten. Het personeel wordt overgeplaatst. De beslissing volgt op aanvallen die Amerika toewijst aan Iraanse milities.

De Verenigde Staten sluit het consulaat in de Zuid-Iraakse stad Basra. Volgens Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn er namelijk "bedreidingen voor de veiligheid door Iran". De ambassade in Bagdad, de hoofdstad van Irak, zal de functie van het consulaat overnemen.

De beslissing van Pompeo komt er na weken van onrust in Basra, waar de bevolking op straat kwam om te protesteren tegen de geringe stroomtoevoer en vervuild water waardoor duizenden mensen ziek werden.

Eerder deze maand werd in de stad nog het Iraanse consulaat in brand gestoken, terwijl raketten werden afgevuurd op het Amerikaanse consulaat. Volgens Amerikaanse media landde enkele uren voor de beslissing werd genomen om het consulaat van de VS te sluiten, nog een raket of een mortier op ongeveer 300 meter van het gebouw.

Dinsdag had Pompeo op Twitter al laten uitschijnen dat Amerika "snel en belist" zou reageren op aanvallen van Iran. 

Lees verder onder de tweet.

Spanning tussen VS en Iran

De sluiting van het consultaat komt net op het moment dat de administratie van Amerikaans president Trump nieuwe sancties aankondigde tegenover Iran. De evacuatie van het consulaat zou de spanning tussen de twee landen kunnen vergroten. 

Meest gelezen