West-Vlaamse federatie zoekt bakkers: "Bakkers kunnen wél genoeg slapen"

De West-Vlaamse federatie Bakmeesters begint met een campagne om jongeren warm te maken voor het beroep. Vooral de korte nachten schrikken kandidaat-bakkers af. Maar dankzij de nieuwste technieken kan een bakker gerust langer slapen. 

“Een warme bakker moet altijd om middernacht uit zijn bed: vergeet dat cliché.” De West-Vlaamse federatie Bakmeesters wil met een campagne “het grootste misverstand” uit de weg ruimen. Voorzitter Hendrik Rommelaere uit Ruddervoorde: "Jongeren denken nog steeds dat ze elke nacht om middernacht uit hun bed moeten. Tien of twintig jaar geleden was dat inderdaad zo. Maar een moderne bakker kan zeker tot drie uur slapen. Zelfs tot vijf uur als hij dat wil. Wat vaak langer is dan iemand die de vroege dienst doet in de fabriek, die moet nog met de wagen tot daar. Een bakker kruipt uit zijn bed, stapt naar beneden en kan beginnen.”

"De campagne wil niet alleen onwaarheden over ons beroep uit de wereld helpen”, zegt Rommelaere. “We willen ook tonen waar de warme bakker nog echt voor staat: voor ambacht. Want de dag van vandaag zijn er meer en meer 'koude bakkers' die deeg aankopen en dat enkel nog in een oventje achter de winkel schuiven. Het is misschien cru gezegd, maar die bekladden het imago van de ambachtelijke bakker. Door hen denkt de klant dat ­iedereen het zo doet en dat niemand nog zijn ­eigen brood maakt."

Meest gelezen