Canadese parlement stemt erestaatsburgerschap van Aung San Suu Kyi weg

In Canada heeft het Lagerhuis unaniem beslist om het erestaatsburgerschap van de Myanmarese politica Aung San Suu Kyi in te trekken. Als de Senaat volgt, verliest ze die eretitel. Canada reageert zo op de brutale verdrijving van honderdduizenden Rohingya uit Myanmar.

Aung San Suu Kyi had het erestaatsburgerschap van Canada gekregen in 2007 toen ze in Myanmar nog onder huisarrest stond. Sindsdien is ten minste officieel een einde gekomen aan de militaire dictatuur en na haar verkiezingsoverwinning in 2015 is ze regeringsleider geworden.

Het Lagerhuis trekt dat erestaatsburgerschap nu in. Als de Senaat dat ook doet, verliest Aung San Suu Kyi dus die Canadese eretitel. Dat is uiteraard vooral symbolisch, want premier Justin Trudeau heeft gesteld dat dat de crisis van de Rohingya niet zal oplossen.

Aung San Suu Kyi wordt verweten dat ze als regeringsleider zwijgt over de brutale verdrijving van meer dan 700.000 leden van de Rohingya-minderheid vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh door het leger. Daarbij zijn ook duizenden Rohingya vermoord en verkracht en zijn hele dorpen in brand gestoken.

Er gaan ook stemmen op om de politica haar Nobelprijs voor de Vrede te ontnemen, maar volgens het Nobelprijscomité kan dat niet.

Meest gelezen